Najviše nagrada glumišta ostaje u Zagrebu

Autor: Maja Gujinović 11/25/2009 14:37

Na svečanoj, sedamneastoj, dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta koja se sinoć, 24. studenog, odvijala u Hrvatskom narodnom kazalištu, opet su briljirala zagrebačka kazališta. Tako je za najbolju dramsku predstavu u cjelini proglašen ‘Zagrebački pentagram’ Zagrebačkog kazališta mladih, za koju je Paolo Magelli osvojio nagradu za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje. Za ulogu Bake i Andreje u istoj predstavi Ksenija Marinković je nagrađena najboljom sporednom ženskom ulogom.

Kazalište Komedija je odnijelo nagradu za glavnu mušku ulogu Vida Baloga u ‘Dobrom vojaku Švejku’, a Damir Lončar za sporednu ulogu u istoj predstavi. ‘Ne, prijatelj’ kazališta Trešnja najbolja je lutkarska ili dječja predstava dok je Saša Anočić u toj predstavi najbolji glumac. Histrioni su slavili zbog nagrade za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami, koju je osvojio Amar Bukvić za ulogu Dine u predstavi ‘Djeca sa CNN-a’.

Mnoštvo nagrada za Balet i operu HNK-a

Opera i Balet HNK- a također su imali puno razloga za slavlje. Naime, opera ‘Orfej’ Claudija Monteverdija u režiji Ozrena Prohića proglašena najboljom operom, a balet ‘Pepeljuga’ najbolja u toj kategoriji, kao i onoj za najbolju scenografiju.

Pavla Mikolavčič kao Pepeljuga u ‘Vragolastoj djevojci’ je imala najbolje baletnu žensku ulogu, a Domagoj Dorotić za ulogu Maxa u operi ‘Crux dissimulata’ osvojio je nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi.

U istoj toj operi Martina Zadro za ulogu Roze proglašena je najboljom ženskom opernom ulogom. Najbolje kostime osmislila je kostimografkinja Doris Kristić u HNK-ovoj predstavi ‘I konje ubijaju, zar ne?’ za čiju je režiju, tekst i dramatizaciju redateljica Ivica Boban nedavno osvojila nagradu ‘Tito Strozzi’.

.