Najduže izvođena predstava na svijetu u Vidri

Autor: Irija Čajavec 12/26/2009 14:11

Scena ‘Vidra’ poziva vas da pogledate legendarnu predstavu Kazališta Planet Art, ‘Stilske vježbe’, 28. prosinca u ponedjeljak u 20 sati.

Komedija još od davne 1968. godine, dakle punu 41 godinu, zabavlja svoju publiku koja joj se neprestano vraća.Redatelj Tomislav Radić vjerojatno nije razmišljao o tome koliko će se dugo njegova predstava izvoditi onoga dana kada je odlučio na scenu postaviti tekst francuskog romanopisca, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua.

Queuneau, ne samo da je prevođen na brojne jezike, već je, još češće, za njih adaptiran. Razlog tome je svakako raznolik i specifičan svijet ljudi i događanja u njegovim ‘Vježbama’, pa tako niti kod nas pripovjedač ne ulazi u autobus broja 84, već u tramvaj broj 11, koji vozi Ilicom. Očito, u vožnji 11- icom ima puno više čari nego što se čini. Prošle je godine ova predstava dobila, između ostalih priznanja publike i kritike te još jedno, na jubilarnu izvedbu uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduže izvođena na svijetu.

Samo dvoje glumaca mogu se pohvaliti sudjelovanjem u ovom kazališnom komadu, a to su Pero Kvrgić i Lela Margitić (koja je nakon godinu dana zamijenila Miju Oremović i ostala sve do danas). Izvedba ove predstave, kao i svih ostalih predstava Kazališta Planet Art, tijekom prosinca služi prikupljanju financijskih sredstava za liječenje nedavno nastradalog sina glumice Slavice Knežević i Marka Torjanca, umjetničkog ravnatelja Kazališta.