Najdugovječniji gradonačelnik Zagreba dobiva park

Budući Park Adolfa Mošinskog nalazit će se sjeverno od zgrade Gradske uprave

Autor: 5/11/2012 12:24

Po najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku, Adolfu Mošinskom, bit će imenovan park koji se nalazi sjeverno od zgrade Gradske uprave, bivšeg Poglavarstva. Ovu inicijativu dao je skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova koji će ovaj prijedlog uputu u proceduru, odnosno na očitovanje mjesnoj samoupravi.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Marin Knezović iz SDP-aMošinsky je bio na čelu Zagreba tri uzastopna mandata, od 1892. do 1904. godine, te je po tome rekorder.

Za njegovog gradonačelničkog mandata veže se velika gradnja i uređivanje Donjega Grada koji je dobio današnji izgled. Također, za njegovog mandata oformljena je taksi služba.

Na Milankovićevoj ulice će se graditi “Limenko”

Nužno je napomenuti da je Mošinsky obavljao gradonačelničku dužnost u vrijeme banovanja mađarona, grofa Károlya Khuena-Héderváryja. Članovi Odbora su zaključili da će se i park južno od zgrade Gradske uprave također imenovati po nekom istaknutom zagrebačkom gradonačelniku.

Na odboru su zastupnici također odlučili u proceduru pustiti imenovanje ulica u novozagrebačkom naselju Sloboštini po Milutinu Milankoviću te Vilibaldu Srećku Felleru. Kako je rekao Marin Knezović, predsjednik Odbora, odlučili su se da se njima dodijele ulice u Sloboštini, gdje inače ulice nose imena fizičara i matematičara.

-.-Marin Knezović-.-Ulica Milutina MilankovićaPo geofizičaru, klimatologu i astronomu Milutinu Milankoviću, koji se istaknuo po teoriji ledenog doba, imenovat će se ulica koje povezuje Ulicu Karela Zahradnika te Aveniju Većeslava Holjevca. Ova ulica je izgrađena, ali nije imenovana. Na budućoj Ulici Milutina Milankovića bi se trebalo graditi buduće ”limeno” kazalište te još neki objekti društvene namjene.

Zemlje EU-a će dobiti svoje javne površine u Zagrebu

Po matematičaru Vilibaldu Srećku Felleru će se imenovati ulica u tom istom naselju. Ova ulica također je izgrađena te se na njoj nalazi Centar za rehabilitaciju Zagreb koji će zbog ovog imenovanja morati promijeniti adresu.

U Utrinama će se ulica koja spaja Sarajevsku ulicu i Šišićevu nazvati po povjesničarki Nadi Klaić. Ova ulica je također izgrađena, no nikada nije imenovana. Kako je rekao Knezović, ova ulica se uklapa u koncepciju jer u tom dijelu naselja ulice uglavnom nose imena povjesničara.

Na Odboru je također odlučeno da se u fond imena uvrste i imena javnih površina po zemljama članicama Europske unije po kojima do sada nije imenovana niti jedna javna prometna površina. Naknadno će se pokušati naći odgovarajuće prometnice ili druge javne prometne površine koje bi nosile imena zemalja članica Europske unije.