Nagrade za inovaciju godine!

Bez inovacija nema gospodarskog rasta i razvoja. Hrvatska zajednica inovatora najveći je promotor i promicatelj inovacija u Hrvatskoj, a ono što je jako važno kada su u pitanju inovacije, je to da gospodarski segment uspostavi i suradnju s hrvatskom akademskom zajednicom.

MILJENKO ŠIMPRAGA, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora: “Što se tiče samih inovacija, koliko su važne, to je najbolje pokazuju naše tvrtke koje su veliki izvoznici, danas najveći izvoznici RH, oni su svoj razvoj temeljili na inovacijama i razvijali nove tehnologije. ” Rekao nam je kako je u svijetu inovacije poznato da od otprilike 80% inovacija dolazi iz razvojno istraživačkih centara koji su velikim tvrtkama ili su u institucijama, učilištima, institucijama, a kod nas u Hrvatskoj nažalost nije takva situacija, obrnuta je, 85% inovacija dolazi od fizičkih inovatora, a samo 15% od razvojno istraživačkih centara.

Ne može se svaka ideja komercijalizirati, statistički podatci govore da se otprilike svaka 600-ta ideja realizira.

ZDRAVKO TUŠEK, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede: “Planiramo dosta zajedničkih aktivnosti, Hrvatska zajednica inovatora je uključena u određene aktivnosti kod inovacija, kod određenih kreiranja programa ministarstva poljoprivrede, i na tom tragu raspravljamo o onome što nam donosi buduća financijska perspektiva u sektoru poljoprivrede. Mi smo kroz naš program oporavka i otpornosti definirali jednu mjeru koja se odnosi na pametnu poljoprivredu, gdje želimo digitalizirati postupke komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima, putem digitalnih tehnologija, ali isto tako stvaranje digitalne platforme za razmjenu podataka informacija, prikupljanja informacija kako bi poljoprivrednici mogli kvalitetnije donositi odluke i u tom kontekstu mogu reći da se dana najviše poljoprivrednici interesiraju za digitalne tehnologije.

Kako bi fizički inovatori mogli komercijalizirati svoju ideju, potrebna je podrška i suradnja ostalih sustava, a to najbolje znaju sami dobitnici nagrada.

Lovro Stipanović, student FER-a dobitnik nagrade:”Ova nagrada meni znači jako puno i cijelom mom timu jer na neki način daje vjetar u leđa i potvrdu da Hrvatska zajednica inovatora podržava naš rad, usmjerava nas te na to gledamo kao na svojevrsni poticaj da budemo još bolji u svom zanimanju, da razvijemo još inovacija i da time pridonosimo svom društvu.” 

Nadamo se da će se trud inovatora isplatiti pa da će se ove inovacije u konačnici realizirati i time poboljšati Hrvatsko gospodarstvo.