Na tjedan dana blokirana i Politologija

11/24/2009 17:00

-.-Davor Hranjec-.-Blokirana je nastava na Fakultetu političkih znanosti, doznajemo od nekih studenata tog fakulteta. Plenum je započeo oko 13 sati, sama blokada izglasana je danas između 15 i 16 sati.

>> POGLEDAJTE FOTOREPORTAŽU S BLOKIRANOG FPZ

Unatoč tome što je glavna dvorana fakulteta bila prenakrcana s tristotinjak studenata, blokadu je izglasalo oko 128 studenata, dok ih je 55 bilo protiv blokade, a 22 studenta su bila suzdržana.

Prva točka na kojoj je skupština studenata, odnosno plenum danas raspravljao bio je zahtjev da se studij javno financira svim redovnim studentima po bolonjskim kriterijima, koja ionako ne dozvoljavaju padanje godina i razvlačenje studija unedogled.

– Naglašavamo da se mi ne borimo za to da nam se omogući ‘vječno’ studiranje. O vječnim studentima u kontekstu blokade fakulteta nema govora – otkrio nam je jedan od sudionika plenuma. Isti nam je student pojasnio kako kriterij izvrsnosti koji omogućava besplatan studij najboljim studentima nikako ne rješava problem, već samo potiče daljnju komercijalizaciju obrazovanja.

Blokada će trajati tek tjedan dana, a prekidanje predavanja počinje od srijede. Skupština odnosno plenum će se sastajati svaki dan te raspravljati i odlučivatio svim pitanjima, kao i osamoj blokadi i njenom nastavku.

– Ovaj fakultet nije kao Filozofski da se stvori tolika kritična masa i jedinstvo, pa da blokada traje unedogled. Mislimo da je rok od tjedan dana razuman. Danas se nastava još održavala i sva će se predavanja do navečer održati, ali od sutra počinje prekid svih predavanja – rekao nam je jedan od studenata sa Fakulteta političkih znanosti.

Kako nadalje doznajemo, na ovome fakultetu trenutačno se studenti neformalno druže u skladu s pravilima blokade, a iščekuje se daljnji tijek događaja.

Poznato je da će se plenum sutra održati u 16 sati.

>> Fotoreportažu sa Filozofskog fakulteta možete pogledati ovdje.