Na Dan sjećanja na žrtve Vukovara – politici nema mjesta

Autor: Dijana Katalinić, FOTO: Jabuka TV 11/19/2015 11:02

Na današnji dan prije 24 godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo uništenog grada, okupator je ušao u Vukovar. S posebnim poštovanjem prisjetili smo se poginulih i u Svakodnevici na Jabuci TV. Gost emisije bio je predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, Željko Baća. 

– Bio sam pripadnik 150. brigade Črnomerec, a na dan pada Vukovara nalazio sam se na današnjem graničnom prijelazu Harmica u odredu Narodne zaštite, gdje smo očekivali tenkove koji su se povlačili u Sloveniju, i za kratko vrijeme, priključio sam se spomenutoj brigadi – prisjetio se ratnih dana Željko Baća.

Na pitanje koje se već 24 godine povlači, je li se grad mogao obraniti ili ne, Baća je odgovorio:

– Prema pričama zadnjeg zapovjednika obrane grada Vukovara, Branka Borkovića – Mladog Jastreba, ujedno i počasnog člana naše Udruge, ono što je sigurno, mogao se spriječiti broj žrtava.

U emisiju se telefonskim pozivom uključio i Ante Krišto i to baš u trenutku povratka iz Vukovara, gdje je kao hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, sudjelovao u koloni sjećanja.

– Bilo je odlično! Vidjeli smo ljude, naše suborce koje nismo godinama vidjeli, sudjelovali u mimohodu i misnom slavlju, naprosto, bilo je savršeno! Ove je godine bila jedna kolona i po meni, uvijek je bila i bit će jedna kolona.

Emocije branitelja uvijek su prejake kad je u pitanju Dan pada Vukovara.

– To je nešto čega se čovjek ne želi prisjećati. Vidjevši danas naše suborce sjetiš se i nekih lijepih stvari, onda dođeš na groblje, gdje se prisjetiš onih drugih, ružnih. Na kraju izađeš iz svega toga pomalo zbunjen – bio je pod dojmom Krišto.

Svi su branitelji mišljenja kako na Dan sjećanja žrtava Vukovara, politici mjesta nema.

– Vukovar je grad kojeg se cijela Hrvatska, a naročito političari, sjete samo na današnji dan. Čast izuzecima, braniteljskim udrugama, braniteljima koji Vukovar i ostala mjesta koja su bila u ratu, žive čitavu godinu. Svi znamo što taj grad znači za Hrvatsku i što je značio 18. studenoga 1991. Vukovar nam je omogućio da posložimo redove za daljnje borbe koje su prethodile. Vukovar neće biti Vukovar dok ne bude posla i neće biti dobro sve dok mladi budu odlazili iz njega. Vukovarce najviše boli 18. studenoga kad političke svite dođu u Vukovar, ispričaju lijepe priče i onda ih nema do sljedeće godine – kazao je Baća.

Ćirilične ploče osjetljiva su tema u gradu heroju.

– Nije vrijeme za ćirilične ploče i natpise. Nećemo to prihvatiti u skoroj budućnosti jer su rane i nakon 24. godine još uvijek svježe. Prevelik je broj nestalih, puno patnje, stvari u Vukovaru još uvijek nisu posložene – zaključio je predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam uz važnu poruku:

– Poručujem mladoj Hrvatskoj, da nikad ne zaborave ovaj dan jer on je svetinja Lijepe naše. Nikada se ne ponovilo!