Muzej grada Zagreba od srama zaključao Vilu propuh

Autor: Maja Gujinović 12/18/2009 8:41

Nakon otkrića reportera portala Zagrebancija.com o sramoti grada – Palači Grlečić-Jelačić, kulturnom dobru koja već desetljećima propada u samom srcu grada, Muzej Grada Zagreba zaključao je dvorišni prolaz ove dvokatnice na Markovom trgu.

Na taj način znatiželjnici više ne mogu slobodno ući u dvorište kako bi vidjeli loše stanje u kojem se nalazi ‘palača’, s koje padaju crijepovi po prolaznicima, čiji krov svaki dan prijeti da će se urušiti, te zbog koje poplavljuju i pucaju zidovi okolnih zgrada. I to cijelo vrijeme dok je zgrada navedena na službenim stranicama grada kao jedno od njegovih nematerijalnih dobara.

Ravnatelj Muzeja Grada Zagreba odlučio zatvoriti pogled na gradsku sramotu

Iza zaključanih vrata tako je ostao i originalni reljef s spomenika kralju Tomislavu, koji je kao politički nepodoban, skinut i odbačen u vlažni dvorišni prolaz, nakon što pedeset godina stajao na postolju, pod kopitima Tomislavova konja.-.-Ivan Radovic-.-

– Bilo nas je sramota da to ljudi gledaju, pa smo dvorište zaključali – rekao je Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja Grada Zagreba, pod kojim se i vodi ova, kako smo je slikovito nazvali, ‘Vila propuh’.

Podsjetimo, nakon novinarskih upita Zagrebancija.com postavljenih tjelima nadležnim za održavanje i sanaciju zgrade; Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Uredu za imovinsko -pravne poslove i imovinu grada, ‘Vila propuh’ je postala vrući krumpir koji svi prebacuju iz ruke u ruku. Ured za imovinske poslove je čak u odgovoru napisao kako zgrada nije vlasništvo Grada već Muzeja.

– To je suludo je Muzej Grada Zagreba je u vlasništvu grada. Mi kao kulturna institucija nemamo ovlasti da saniramo takve objekte, ali imamo obavezu da o tome obavijestimo službe koja se time bave. Tako sam deset godina upozoravao, pisao dopise i slao fotografije – rekao je prije nekoliko tjedana Vino Ivić.

Otkriće reportera Zagrebancije.com pokrenulo postupak za sanaciju palače

Na sreću nakon naših članaka ta nadležna tijela su pokrenula hitni postupak spašavanja građevine, i o tome obavijestili ravnatelja Muzeja.

– Javili su mi se iz Zavoda ta zaštitu spomenik da su palaču stavili kao prioritet za temeljitu sanaciju – rekao je Ivić te dodao kako za ‘Vilu propuh’ već dugo postoji ideja da se ona pretvori u polujavni prostor, na čijem bi katu bio muzejsko-galerijski prostor, a u prizemlju marketinški dio; suvenirnica ili pivnica. U duhu Starog Zagreba, kako i priliči takvoj lokaciji.

No, rješenje nije na putu i za brončane reljefe pod nazivom ‘Mirenje’, originalni rad kipara Želimira Janeša, za koje ne postoji adekvatan prostor u kojem bi se pohranili. Bez obzira na političke akonotacije tog rada, ipak su dio jedne povijesti grada i trebali bi kao takvi dobiti svoje mjesto, na suhom.

 

>>> VIŠE O RUŠEVNOJ PALAČI GRLEČIĆ-JELAČIĆ PROČITAJTE OVDJE

>>> VIŠE O PREBACIVANJU ODGOVORNOSTI ZA VILU PROPUH PROČITAJTE OVDJE

>>> VIŠE OD OTKRIĆU ODBAČENIH RELJEFA S SPOMENIKA KRALJU TOMISLAVU PROČITAJTE OVDJE