Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor:: Tajana Šanjug 11/25/2009 18:34

B.a.B.e. su nakon dvije godine istraživanja i komparativne analize Hrvatskog pravosuđa s onim u zemljama Europske unije – Austrijom, Italijom, Slovenijom i Njemačkom – pokušali su pokazati široj javnosti da postoje veliki problemi. Tako golem problem predstavlja učestalost oslobađajućih presuda pri općinskim i županijskim sudovima za muževe, kada su posrijedi slučajevi bračnog silovanja. Takve presude pak vrlo često padaju na Vrhovnom sudu jer se često ne vjeruje ženi žrtvi silovatelja.

-.-Davor Hranjec-.-Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama bili su pozvani svi predsjednički kandidati. Odazvali su se Ivo Josipović i Vesna Pusić, a pismeno su se obratili Nadan Vidošević i Milan Banić.

Prema podacima godišnje je silovano preko 150 žena. To su najteže utvrdive brojke koje postoje u pravosuđu, budući da većina žena još uvijek ne prijavljuje silovanje. Prema riječima s današnjeg okupljanja na Cvjetnome trgu, u Hrvatskoj je svakog dana silovana barem jedna žena.

– Danas smo u prilici da ne samo u pravnim normama, nego više civilizacijskim ponašanjem promijenimo stanje stvari. Brojke pokazuju da s muške strane dolazi više nasilja. Muški dio naše populacije ima veću odgovornost na tome da ukažu na tu pojavu te da ih se, na kraju krajeva, i kazni te da se razvije jedna drukčija i kvalitetnija kultura nego što je to kod nas slučaj. Ovakve akcije su dragocjene i mislim da zaslužuju puno pozornosti – rekao je Ivo Josipović.

Od 2006. godine zakonodavac je odlučio biti oštriji i sankcionirati počinitelje silovanja tako da se kazna s jedne godine pomakla na tri. Minimalna kazna za temeljno djelo silovanja je od tri do deset godina zatvora.

– Zakone treba mijenjati, jer kada nekoga pretučete i to morate novčano platiti, onda je novčana kazna kazna cijele obitelji – izjavila je Vesna Pusić.

U komparativnoj analizi Hrvatske sa Slovenijom, Austrijom, Italijom i Njemačkom, prof. Ksenija Turković i Ivana Radučić  došle su do podataka da su kazne zatvora u Hrvatskoj među višima, dok Njemačka ima nešto više izrečenih kazni zatvora za temeljno djelo silovanja.