Matematički Turnir gradova ove godine u Zagrebu

Autor: 3/17/2011 11:46

Turnir gradova međunarodno matematičko natjecanje tridesetogodišnje tradicije na kojem se natječu srednjoškolci – pojedinačno, ali i za svoj grad, održat će se u subotu, 19. ožujka, u zagrebačkoj Petoj gimnaziji od 9 do 14 sati.

Organizacijsko središte turnira je u Moskvi, odakle se svim gradovima sudionicima (prošle godine ih je bilo više od stotinu) šalju zadaci.

-.-getaldic.org-.-Učenici, podijeljeni u dvije kategorije, rješavaju tijekom godine četiri testa s uglavnom logičko-kombinatornim zadatcima, a za konačan rezultat uzima se rezultat najbolje rješenog testa. Najbolji matematičari pozivaju se na Ljetnu konferenciju Turnira gradova koja se održava u Rusiji gdje rješavaju aktualne matematičke probleme.

Drugu godinu zaredom u organizaciji udruge i Pete gimnazije i grad Zagreb je sudionik Turnira gradova. Prošle godine Zagreb je ostvario vrlo dobar rezultat, a ponose se time što je najbolji zagrebački matematičar Matija Bucić sudjelovao na Ljetnoj konferenciji turnira gradova, održanoj na Kavkazu i tamo u jednoj od šest kategorija osvojio prvo mjesto.

-.-getaldic.org-.-Studentska udruga Mladi nadareni matematičari ”Marin Getaldić” od svog osnutka nastoji primijeniti novi pogled na rad s najboljim mladim matematičarima. Inovativne ideje, rad najboljih studenata s najboljim srednjoškolcima, povezivanje mladih nadarenih matematičara cijele Hrvatske i njihov rast kroz međusobno druženje su ideje vodilje udruge MNM. Udruga je nastala prije dvije godine kao svojevrstan spoj matematičkih grupa zagrebačke V. i XV. gimnazije.

Od tada organiziraju subotnja predavanja na kojima vrhunski studenti FER-a i PMF-a podučavaju najbolje srednjoškolce natjecateljskoj matematici, popularna predavanja u svim hrvatskim gradovima na kojima zainteresirani mogu čuti o izazovnim matematičkim temama kao što su kriptografija ili teorija igara, Ljetni kamp mladih matematičara održan prošle godine u Pazinu, gdje je 15 mladih matematičara provelo sedam nadahnjujućih dana sa svojim mentorima i hrvatskim znanstvenicima.

– Držimo da je nužno da nadareni učenici – kao buduće lokomotive hrvatskog društva odmjere svoje snage i s kolegama iz cijelog svijeta. Zato smo se uključili u jedno od najuglednijih svjetskih natjecanja, Turnir gradova – naglašavaju članovi udruge.