Malverzacije gradske vlasti u Jastrebarskom

Mihael Zmajović

Autor:: Ivan Dimnjaković / mojajaska.com 1/2/2010 11:38

Prisjetimo se 17.5., sada već prošle 2009. godine. Toga dana građani našeg grada, točnije njih 14.622 (62,49%) izašlo je na lokalne izbore kako bi odabrali najbolju političku opciju za vođenje Jaske. Građani su mogli odabrati tri opcije: Hrvatska demokratska stranku u koaliciji s Hrvatskom seljačkom strankom, Socijaldemokratska partija u koaliciji sa Hrvatskom strankom umirovljenika i Hrvatskom narodnom strankom te Hrvatska stranka prava koja je izašla samostalno na izbore.
Pobijedila je koalicija SDP, HNS, HSU sa 49% glasova ispred HDZ i HSS sa 44,67% glasova. Za gradonačelnika je izabran Mihael Zmajlović sa 50,46% glasova.

Kupnja vijećnika

Obećano je mnogo toga i svi sU očekivali neku bolju Jasku sa mnogo projekata, koja će prerasti u jedno od najljepših mjesta za život. Međutim, već prilikom konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća vidjelo se da neće sve biti tako sjajno i bajno. Mnogi su se pitali kako je moguće da Hrvatska stranka prava, kao desna stranka stane na stranu SDP-a. Bilo je očito da se radi o kupnji vijećnika, a to se kasnije i dokazalo zapošljavanjem člana HSP-a u Komunalno  Jastrebarsko i to na izmišljeno mjesto tehničkog direktora.
Otvoren je natječaj i za direktora Komunalnog, uvjeti su bili visoka stručna sprema, 2 godine radnog iskustva u struci. Na kraju je izabran Vedran Boričević, također član SDP-a, sa višom stručnom spremom i bez radnog iskustva u struci. Za one koji ne znaju do tada je bio zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada.

Neregularan natječaj

Međutim, to je bio tek početak. Na natječaju za pokrivanje krova Gradskog muzeja odabrana je tvrtka Hedom iz Zagreba, iako je bilo obećano da će poslove u gradu raditi domaći poduzetnici i obrtnici. Već na natječaju je bilo vidljivo da je tvrtka Hedom imala informacije iz unutrašnjosti te su poduzete određene mjere i naš grad je posjetila inspekcija. Krov muzeja je sada otvoren, radovi su obustavljeni, a prilikom radova nisu postavljeni nikakvi žljebovi tako da voda uništava fasadu.

Dogodile su se i promjene unutar Hrvatske seljačke stranke, došlo je do pomlađivanja te je za predsjednika izadran Hrvoje Lafter, podpredsjednica je Iva Sirovica dok je za tajnika stranke izabran Filip Tončić.

8 novih radnih mjesta u gradu

Otvoren je i natječaj za zapošljavanje novih ljudi u Grad, točnije 8 radnih mjesta od kojih se dva odnose na ured gradonačelnika što je dokaz da našem dragom gradonačelniku treba pomoć. Pretpostavlja se da će nova zapošljavanja građane koštati oko 2 milijuna kuna godišnje, a također će izaći na vidjelo dali se zaista radi o članovima SDP-a kojima su Zmajlović i Novosel obećali zapošljavanje za vrijeme predizborne kampanje.

Došao je i kraj godine, vrijeme donošenja najvažnijeg dokumenta grada, Gradskog proračuna. Neprimjerenim vremenom sazivanje sjednice, između Božića i Nove godine, prekasnim slanjem materijala gradskim vijećnicima, pokazalo se da nešto nije u redu.

‘Razvojni proračun’

Vrijeme je sjednice, bojkotiraju je vijećnici HSS-a, HDZ je protiv proračuna, međutim on je na kraju ipak donesen, sa mnoštvom nejasnoća i bez detaljnih usporedbi sa prošlom godinom. Naročito nas čudi što su dva vijećnika HSS-a, točnije Ignac Smetko i Petar Španić ipak prisustvovali vijeću, protiv dogovora u stranci. Na prvi pogled netko bi pomislio da je to zbog pomlađivanja i neslaganja unutar stranke, iako je pozadina tog događaja drugačija. Predstavnici stranaka vladajuće koalicije, HNS-a i HSU-a očito su nezadovoljni proračunom za 2010. te se je SDP morao osigurati i sve poduzeo kako nebi došlo do neizglasavanja novog proračuna što direktno vodi do raspada Gradskog vijeća.

Što novi gradski proračun čini tako razvojnim, kako ga gradonačelnik naziva? Kao usporednu surove stvarnosti i predizbornih obećanja ističe se najbolje primjer Poduzetnčkog centra Jastrebarsko.

Obećano: Temeljna ideja kojom smo se vodili prilikom osnivanja Poduzetničkog centra je bilo izrada gradskih projekata kojima bismo konkurirali na natječajima raznih fondova. Poduzetnički centar promovirat će ulaganja na području Grada, a posebno u gospodarsku zonu Jalševac.

Izvršeno: Na zahtjev Grada, Poduzetnički centar Jastrebarsko prestao je sa svojim radom.

Prema dosadašnjim potezima gradske vlasti teško je povjerovati da će se neke stvari u ovom gradu promijeniti na bolje.