Maković donosi sveobuhvatan pregled ekspresionizma

Zvonko Maković

Autor:: Lea Lamešić 8/31/2011 20:20

Otvorenjem velike i značajne izložbe hrvatskoga ekspresionizma u utorak 6. rujna  pod naslovom “Strast i bunt- ekspresionizam u Hrvatskoj” Galerija Klovićevi dvori započet će novu sezonu. Veliki izložbeni projekt nastavlja se na prethodnu međunarodnu izložbu “Tiha pobuna—najveći majstori njemačkog ekspresionizam” održanu krajem 2008. godine.  

Izložba sa 300 radova donosi sveobuhvatan pregled ekspresionizma, budući da se u našoj povijesti umjetnosti i povijesti književnosti ekspresionizam na različite načine tumačio, ali nikada  na sveobuhvatan način. Tako će po prvi put izložbom autora Zvonka Makovića biti ponuđen cjelovit prikaz ekspresionizma, jedna široka kulturološka slika tog razdoblja koji se u Hrvatskoj javlja početkom Prvog svjetskog rata, da bi punu afirmaciju doživio u poratnim godinama. 

Uz Makovića je tako surađivalo desetak uglednih stručnjaka, koji su  u navedenim segmentima, izložbu obogatili vlastitim umjetničkim doprinosom. Prema riječima samog autora izložbom se želi pokazati sve što  je mahom poznato, ali nikada cjelovito.   

Izložba Strast i bunt  biti će otvorena sve do 6. studenoga, a uvjereni smo da će biti jednako uspješna kao i prethodna izložba Tiha pobuna.