Makedonska večer

Predstavnica makedonske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, Lena Đapić u Gradu Zaprešić prigodno je organizirala Makedonsku večer povodom blagdana sv. Dimitrija.

 

Sveti Dimitrije poznat je kao Mitrovden. Dimitrije je bio zapovjednik Soluna i živio je u 3. stoljeću.

„Mitrovden je dan koji u našim običajima označava početak zimskog razdoblja. To je dan kada su se isplaćivali nadničari, kada su se okupljale obitelji i prijatelji, družili se, pjevali… Odlučili smo taj običaj nastaviti“, kazala je Lena Đapić.

Također je istaknula kako joj posebno zadovoljstvo čini i izborna nastava makedonskog jezika i kulture u OŠ Ivana Benkovića u Dugom Selu koja počinje od ove školske godine, a podsjetila je kako u knjižnici Ante Kovačić u Zaprešiću postoji i makedonski kutak.

Na događaju je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„Programi makedonske nacionalne manjine uvijek su veseli, raspjevani i poučni. Makedonci imaju široku dušu i toplo srce i upravo su time povezani s većinskim narodom“, istakula je Martina Glasnović.

Makedonsku večer pjesmom su popratili Vokalna skupina Ezerki i glazbenik Safiudin Alimoski – Safko, a u programu su sudjelovali i polaznici izborne nastave makedonskog jezika, Dugoselci Pavel i Petar Bogatinov.