Liker i sapun od buča kao suvenir u Ivaniću

Autor:: Radojka Šporer/Obiteljski radio Ivanić 12/3/2009 13:54

Početkom ove godine objavljeni natječaj za nove suvenire Grada Ivanića okončan je ovog tjedna ocjenom stručnog Povjerenstva u sastavu: povjesničarka umjetnosti Maja Cepetić, akademska slikarica Ivana Ožetski i direktorica Turističkog ureda Ankica Bešter.

Neki od uvjeta ovog natječaja su bili da suveniri budu od ekoloških materijala, te da ne budu skupi. Na natječaj je pristiglo 12 prijedloga.  

Za suvenir Ivanić-Grada u kategoriji junior za predlagače mlađe od 18 godina nagrađena je slikovnica pod naslovom «Nekad smo bili otok», koju su osmislila vrtićka djeca skupine Zvončići s odgajateljicama Darijom Vrtarić i Janom Despot. Nagrađeni su novčanom donacijom od 1.500 kuna 

Za suvernire Ivanić-Grada u kategoriji senior prvu nagradu je dobila tkalja Nena Radočaj iz Posavskih Brega za drveni stalak s lanenim ručnikom nazvan «ručnišće», te lanene salvete ukrašene čipkom. Nagrađena je otkupom suvenira u vrijednosti 3.000 kuna. 

Drugu nagradu je dobio Trgovački obrt Elegance iz Ivanić-Grada za ukrasne i uporabne predmete od keramike s grbom i drugim oznakama IVanić-Grada. Nagrađen je otkupom suvenira u vrijednosti 2.000 kuna. 

Dodijeljene su i dvije treće nagrade: za označivač stranica u knjizi s motivom dabra u mesingu i bakru Julijana Rodić-Ozimec iz Zagreba i za igračke i uporabne predmete od drveta Obrt Adamović Ivanić-Grad. Nagrađeni su otkupom suvenira u vrijednosti od po 1.000 kuna.  

Za suvenire Bučijade odabrani su liker i sapun od buča Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Alić iz Posavskih Brega. Nagrađeni su otkupom proizvoda u vrijednosti 1.500 kuna.   

Posebno priznanje za proizvode od lavande je dobilo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gregčević iz Dubrovčaka Lijevog. Nagrađeno je otkupom proizvoda u vrijednosti 500 kuna.

Cijene nagrađenih suvenira se kreću između 5 i 90 kuna.