Kušnemo za olupinu – čišćenje Samobora od otpada

Tekst:: Samobor.hr 4/22/2010 11:02

Akcija ‘Očistimo Hrvatsku od auto olupina’, koju već već šest godina provode Auto blic, tvrtka C.I.O.S. i Romeo Ibrišević, fotograf Auto blica, pokrenuta je upravo u Samoboru. Idejni začetnik akcije je Samoborac, renomirani fotograf Romeo Ibrišević.

Početak akcije je bilo čišćenje 300-tinjak olupina upravo iz Parka prirode Žumberak i Samoborsko gorje. U obilježavanju Dana planeta Zemlje uz Turističku zajednicu grada Samobora suorganizatori su fotograf Romeo Ibrišević, tvrtka C.I.O.S., Komunalac d.o.o. i pokrovitelj Grad Samobor. U 2009. godini tvrtka C.I.O.S. je prikupila više od 22.000 otpadnih vozila u Republici Hrvatskoj.

‘Kušnemo za olupinu’ je akcija Turističke zajednice grada Samobora u kojoj svatko tko prijavi na dan 22. travnja olupinu ili otpad u gradu Samoboru primit će za nagradu od Turističke zajednice grada Samobora, gastro suvenir čokoladne kugle ‘Samoborski kušlec’, a od C.I.O.S.-a stimulativne financijske nagrade i odvoz.

Vozilo centra za reciklažu stiže na vašu adresu

Na Trgu kralja Tomislava bit će postavljena olupina automobila uz koju će kao suprotnost uništavanju prirode i šuma biti izloženi radovi samoukog umjetnika Franje Jurčina koji izranuje skulpture upravo iz drva iz naših šuma. Dok na glavnom samoborskom Trgu možete prijaviti Vaše olupine, tijekom dana bit će izvučen i veći broj vozila i bijele tehnike s lokacije Velikih vrata – Mali Lipovec. Navedene olupine i ostali otpad odvest će tvrtka C.I.O.S. na recikliranje.

Želja je da Samobor postane grad ogledni primjer kako treba upravljati otpadom i čuvati okoliš, te uključiti građane u akciju kroz prijavljivanje lokacija s otpadom i auto olupinama. Na vaš poziv vozilo CE-ZA-R Centra za reciklažu doći će na naznačenu adresu. Saznajte više i o akciji ‘500 kuna za auto-olupinu’ – isplati stimulativne naknade posjednicima otpadnih vozila koji zatraže besplatni odvoz otpadnih vozila na info telefon C.I.O.S. grupe 0800 0204, u visini pola kune po kilogramu otpadnog vozila iz prometne dozvole, što je i do pet puta više od naknada predviđenih regulativom.