Kulturni spomenik pretvoren u fitness centar

Petrokemija

Autor:: Tanja Molvarec 5/20/2010 15:13

Dio objekata Badelovog starog pogona i objekti bivše tvornice Gorica u Šubićevoj ulici neprimjereno su uređeni jer se tamo sada nalazi fitness centar, a na pročelju su klima uređaji, stoji u prigovoru koji je podnio stanar Šubićeve ulice, Branko Hromatko, Odboru za pritužbe.

Prilikom obnove pročelja tvornice Gorica upotrebljena je aluminijska stolarija, a u noćnim satima video projekcijama se reklamiraju korisnici prostora, stoji u prigovoru.

Nadalje, objekt koji se nalazi u dvorištu bivšeg Badela danas je prodavaonica materijala za uređenje kupaonica pa je čitav objekt obučen u valovite limene ploče.

Treći objekt je pak potpuno devastiran, no kao najveći problem Hromatko navodi kako su ti neuređeni prostori idealna okupljališta za djecu iz obližnje škole, a boravak tamo nije za njih najsigurniji.

Grad prije osam godina kupio objekte

Kako se doznaje iz Zavoda za zaštitu spomenika, pogoni tvornice Badel i bivše tvornice Gorica na lokaciji Vlaška-Kvaternikov tg-Šubićeva-Martićeva i Derenčinova dio je prostora kulturnog dobra.

Riječ je o objektima koji su u vlasništvu grada, a koje je grad dao na privremeno korištenje pa se tako se tu našla i zaštitarska tvrtka i stolarija. Međutim, ti objekti su kulturna dobra stoga je upitno je li uređenje postojećih objekata u skladu sa zaštitom spomenika.

Iz Odbora smatraju da se Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode nije dovoljno detaljno očitovao o tom pitaju je su samo potvrdili da je izrađena konzertvatorska dokumentacija kojom je provedena analiza stanja i utvrđeno daljnje uređenje tog bloka. Stoga je Odbor zatražio da Zavod potvrdi da je sve u skladu sa zaštitom spomenika.