Kritike sustava civilne zaštite stižu iz MOST-a

Foto: Ivan Novosel

U svom obraćanju medijima, predsjednik Kluba gradskih zastupnika MOST-a Marko Sladoljev osvrnuo se na dvije aktualne teme u Zagrebu – nedostatci u sustavu civilne zaštite i manjak mjesta u vrtićima.

Problematika zagrebačke civilne zaštite sastoji se od tri dijela: manjak edukacije predsjednika vijeća gradskih četvrti, nedostatak pravovremenih uputa i informacija i zaostala infrastruktura – tvrdi Lovro Marković. Istaknuo je i kako je ,,posljednji čavao u lijesu” bila izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite iz 2015.

Potaknuta godišnjicom zagrebačkog potresa, gradska uprava aktivno se bavi pitanjima sustava civilne zaštite i osiguravanjem svojih građana. Također, nedavna događanja na geopolitičkoj sceni istaknula su i manjak infrastrukture skloništa, čijoj hitnoj obnovi se nadaju iz Kluba gradskih zastupnika MOST-a.

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj podiglo je u javnosti pitanje manjka mjesta u vrtićima i otežani upis u predškolske ustanove. Bez dostupne odgovarajuće skrbi za djecu, roditelji ne mogu tražiti posao, ističe predsjednik Kluba Marko Sladoljev.

Klub gradskih zatupnika Možemo! predložio je prenamjenu prostora mjesnih odbora u vrtiće. Iz MOST-a poručuju kako su te prostorije izuzetno neadekvatne i neusklađene sa standarima, te oštro odbacuju prijedlog.