Kavaart Tamare Galović i Petre Kriletić

looking at art

Autor:: Tina Fišić 12/2/2009 14:59

U Galeriji Vladimir Nazor sutra, 3. 12. u 20 sati, otvorit će se izložba radova mladih autorica. Riječ je o geometrijskoj apstrakciji koju je naručio suvremeni mecena, odnosno reklamna industrija, kao scenografiju u jednoj reklami za Franck kavu.

Kao ambijent za snimanje reklame poslužio  je galerijski prostor. U reklami konobar nosi pladanj, gurne posjetitelja izložbe koji prolije kavu po jednom od ‘umjetničkih djela’. Kao što konobar nije pravi konobar već glumac, kao što posjetitelji nisu pravi posjetitelji već statisti, tako ni slike nisu umjetnička djela već glume umjetnička djela. One su naručene u točno određenim dimenzijama, s točno određenim bojama, iako su fizički izvedene od strane dviju umjetnica.

Slike su zamišljene od strane dizajnera reklame na temelju kriterija poput ‘moguće percepcije umjetničkog djela od strane prosječnog gledatelja’, ili ‘fotogeničnosti boja i oblika pod okom kamere’.

Kroz izložbu radovi nisu osmišljeni od strane njihovih realizatorica, već reklamne industrije. Streme ka ponovnom osvajanju umjetničkog statusa prelaskom iz imaginarnog (reklamnog svijeta) u realni svijet.

Svakako  je riječ o interesantnoj izložbi koja obrađuje temu medija i umjetnosti, temu koja se u zadnje vrijeme itekako spominje u umjetničkim krugovima i dolazi na razne kontradiktorne pojmove shvaćanja, kako samih autora, tako i zaljubljenika u new art.