Imunolog Trobonjača: Neka se cijepe i djeca i trudnice

Imunolog savjetuje cijepljenje

Ilustracija

Imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom govorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. On se posebno osvrnuo na status onih najmlađih, djece, u pandemiji.

– Pokazalo se da su djeca ispod četiri godine i ona u skupini od 12 do 17 godina sklonija češćoj hospitalizaciji. Težak oblik bolesti ne pogađa samo odrasle već i djecu, koja od dugotrajnog covida mjesecima kasnije imaju glavobolje, umor i temperature. Smrtnost zahvaća jako mali broj djece, ali postoji i imamo ju – kaže Trobonjača.

Ističe da je kod djece moguć multiorganski upalni sindrom koji potencijalno može biti izuzetno opasan ako se ne prepozna na vrijeme. Zbog svega navedenog on je za to da se djecu cijepi.

– Ako je cjepivo registrirano za djecu stariju od 12 godina onda to treba i iskoristiti – kaže imunolog.

Osvrnuo se i na utjecaj covida na trudnice.

– Moramo znati da je već poznato da je koronavirus najopasniji za zadnje, odnosno treće tromjesečje trudnoće jer onda može ugroziti život žene, ali i djeteta – objašnjava taj stručnja.

Virus se može prenijeti čak i na dijete.

– Ovakav prijenos virusa je rijedak, ali moguć. Moramo znati da nije problem prijenosa virusa nego do problema dolazi kada žena teško strada čime stradava i dijete koje nosi. Mi se sada čudimo što postoji velik broj zaraženih trudnica, ali ne trebamo se čuditi, sve su to stvari na koje se upozoravalo i ranije – upozorava imunolog.

Za kraj ističe da bi se i trudnice trebale cijepiti.

– Dobro je poznato, sada već na preko 100 tisuća trudnica da mRNA cjepiva ne utječu ni na zdravlje majke ni na zdravlje djeteta – zaključuje.