Imovinski cenzus kamen spoticanja novom proračunu

Mirando Mrsić

Autor: 11/24/2010 15:18

– Ovo nije socijalan i razvojan već stečajni proračun – kazao je Mirando Mrsić (SDP) na sjednici skupštinskog Odbora za financije najavivši kako njegova stranka neće podržati ovakav proračun.

Na taj se način osvrnuo na uvodno izlaganje Slavka Kojića, pročelnika Gradskog ureda za financije. Kojić je kazao kako je proračun ove godine veći za 110 milijuna kuna što je 1,65 više nego što je to bio proračun ove godine nakon posljednjeg rebalansa. Kazao je kako prihodi najviše ovise o državi jer se 70 posto ostvaruje kroz poreze.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Proračun se radi u uvjetima krize i recesije kojoj se ne vidi kraj – rekao je Kojić i dodao kako su krenuli u rezanja troškova nastojeći pri tome ne ugroziti socijalna prava i razvoj grada.

Mrsić je odbacio ovu argumentaciju istaknuvši da su na naplatu došli stari dugovi te loše gospodarenje iz prijašnjih razdoblja.

– Prije ste se ponašali kao pijani milijarderi i razbacivali sredstvima. Nema nikakve strategije i planova već se sve radi dan za dan – kazao je Mrsić predstavnicima Gradske uprave i nastavio:

– Ne mogu podržati ovaj proračun jer on ruši neka socijalan prava koja su stvaran godinama.

U SDP-u se protive ukidanju dodataka za novorođenčad, ukidanju socijalnih karata za javni prijevoz velikoj većini sadašnjih korisnika te novim cijenama vrtića i jaslica. Tvrde da se na ovaj način neće pravedno rasporediti trošak krize te da uštede koje se postižu ovim mjerama nisu toliko velike da bi ih opravdale.

Dragan Kovačević, predsjednik zagrebačkog HNS-a, složio se s konstatacijama SDP-ovaca dodavši kako će ovim proračunom teret krize prelomiti preko leđa srednjeg sloja.

– Proračun je loše napravljen i s prihodovne i rashodovne strane – kazao je Kovačević.

Proračunom je predviđen rast prihoda u odnosu na posljednji rebalans za 1,6 posto što je projekcija rasta BDP-a koji je napravila Vlada. Kovačević je upozorio da proračun ne može rasti po toj stopi iz dva razloga. Prvi je nerealnost te procjene, a drugi što prihodi Grada dolaze od poreza na dohodak te za rast gradskog proračuna mora doći do povećavanja zapošljavanja i plaća stanovnika.

Kada je riječ o rashodima Kovačevića je najviše zasmetalo zadiranje u socijalna prava te prebacivanje troškova krize na srednji sloj.

-.-Boris Scitar/ PIXSELL-.-Igor Rađenović (SDP), predsjednik Odbora za financije, također je izrazio skepsu kada je riječ o prihodima. On je dodao kao ni ove godine nije pokriven deficit iz proteklih razdoblja.

– Veliki rast, od 20 posto u odnosu na prošlu godinu bilježi mega-ured na čijem je čelu Davor Jelavić (Gradski ured za izgradnju, komunalne poslove op. a.) pa me zanima koliko u tom povećanju sudjeluju nove investicije i održavanje postojeće infrastrukture, a koliko se odnosi na plaćanje starih dugova – kazao je Rađenović.

Rađenovića je zanimalo na koji način se određuju kriteriji za financiranje vrhunskog sporta. Ove godine su iz te kategorije izbačeni NK Zagreb i NK Croatia Sesvete, a ušli su odbojkaški klub Mladost i KK Zagreb.

– Koji su to kriteriji po kojima neki klubovi ulaze u ovu kategoriju. Zašto je na primjer tu KK Zagreb, a ne KK Cedevita budući da oba kluba igraju u istoj ligi – kazao je Rađenović.