I Zagrebačka županija u nacionalnom programu „Živjeti zdravo“

Županija

Autor: TM, Izvor: www.zagrebacka-zupanija.hr 11/29/2016 12:05

Aktivnosti nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ usmjerene su na poboljšanje zdravlja u lokalnoj zajednici koja se nastoji informirati, educirati i senzibilizirati o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Program je sastavljen od pet komponenti: Zdravstveno obrazovanje (projekti: „Poligoni“; „10′ vježbanje“; „Preporučeni jelovnici za osnovne i srednje škole“), Zdravstveni turizam (projekt: „Hodanjem do zdravlja“), Zdravlje i prehrana (jamstveni žig „Živjeti zdravo“; „Program pravilne prehrane u školama“), Zdravlje i radno mjesto (projekt: Tvrtka prijatelj zdravlja) te Zdravlje i okoliš (projekt: Volonteri u parku). U provedbi nacionalnog program „Živjeti zdravo“ sudjeluju međuresorna tijela državne uprave i javnozdravstvene institucije.

– Program je dosad implementiran u devet županija, naša je deseta, a želja je da on dobije snagu kakvu već, primjerice, imaju nacionalni programi prevencije raka dojke i debeloga crijeva. Njegove su aktivnosti, uglavnom, bazirane ne promociji zdravih stilova života“, na današnjoj konferenciji rekao je Tvrtko Pervan, voditelj Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije (ZZJZ). Poručio je da su pretilost i nedovoljna tjelesna aktivnost sve prisutniji zdravstveni problemi koji uzrokuju obolijevanje od nezaraznih kroničnih bolesti, s naglaskom na obolijevanje od raka.

Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak, zamjenica ravnatelja ZZJZ-a Zagrebačke županije Gordana Pajan Lehpaner i pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Dinka Nakić. O samom projektu „Živjeti zdravo“ govorila je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a.

– Ideja je krenula od činjenice da je zdravlje nešto s čime se rodimo, i da je najisplativije i najučinkovitije pokušati sačuvati ono što smo dobili na dar. Ideja ovoga projekta je očuvanje i tjelesne i mentalne dimenzije zdravlja – rekla je Musić Milanović.

Nakon Jastrebarskoga, istaknula je pročelnica Županije za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak, program bi se trebao početi provoditi i u drugim gradovima županije. Njegova provedba financira se iz Europskoga socijalnog fonda.