Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

Više od stotinu djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Zagreb punih godinu sudjelovalo je na projektu čija je svrha bila uspostaviti kvalitetnu i učinkovitu reakciju na katastrofalne događaje koji našu zajednicu mogu pogoditi, a kojima smo unazad desetak godina bili svjedoci. Upravo je veliko iskustvo u saniranju posljedica različitih kriza te definiranje svih segmenata na kojima postoji prostor na unaprjeđenje bilo motiv Crvenom križu Zagreb da se prijavi na natječaj u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“

Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb :“Radi se o projektu zajedno vođen zajednicom. Projekt jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva, u potpunosti financirano sredstvima EU socijalnog fonda vrijednosti oko 60 tak tisuća eura, gdje je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb nastojalo jačati svoje kapacitete za djelovanje u kriznim stanjima, te nastojalo pojačati kapacite u radu s volonterima.”

Penava je istaknuo upravo veliku važnost volontera u sustavu  Crvenog križa. Bez njih nema dovoljnih ljudskih kapaciteta kako bi na velike krizne situacije samostalno odgovorili. Svjedoci smo i da naši sugrađani imaju srce pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a u velikoj mjeri odazvali su se i na ovaj projekt, pa ih usmjeravamo kako da pomognu na najbolji načim, jer ljudi velikog srca žele pomoći i krenu pomagati no  često ta pomoć odmiće jer nisu dovoljno iskusni i nemaju potrebnu edukaciju.

Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb: “Kroz naše edukacije mogu steći znanja o spašavanju iz ruševina, mogu steći zananja o proćišćavanju bunara, pitke vode, podizanju šatorskog naselja to su konkretna znanja koja pomažu u slučaju kada nastane štetni događaj kako se ne bi dovelo u opasnost onoga koga se spašava i samoga sebe. Naravno zaštita ljudskih života je najvažnije u svakoj kriznoj situaciji i ne smijemo dovesti u pitanje da netko nastrada nakon nastanka krizne situacije.”

Iako su katastrofalni događaji ostavili teške posljedice i strah, naša zajednica može biti mirnija, znajući da Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb ima uspostavljenu kvalitetnu i učinkovitu reakciju na moguće katastrofalne događaje – naglasila je Ivana Đerek Dubravčić – voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje Grada Zagreba.