Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta: Doznali smo kako izgleda studentski život u vojnoj odori

Srednjoškolci su pobliže mogli vidjeti oružje, oklopna i borbena vozila, saznati sve o izazovima i obvezama koji ih čekaju ako odaberu biti hrvatskim vojnikom

Hrvatsko je vojno učilište ‘Dr. Franjo Tuđman’ svim zainteresiranim srednjoškolcima, koji su htjeli doznati što vojni poziv zapravo znači, otvorilo svoja vrata.

– Ovdje mogu vidjeti mjesto gdje će studirati, upoznati se s kadetima od kojih iz prve ruke mogu doznati sve što je vezano uz studijske programe, mogu dobiti potrebne informacije kako bi mogla izgledati njihova buduća karijera – rekla je brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu.

U odnosu na neke druge studijske programe, posao je ovdje nakon završenog studija, zajamčen.

– Naši studenti imaju osigurano radno mjesto koje ovisi o završenom smjeru, njihova je obveza da nakon završenog studija rade u MORH-u dvostruko trajanje studija, a nakon toga kako žele. MORH svima njima nudi stalni posao – istaknula je brigadirka Trut.

Zanimljivo je da su za ovaj poziv itekako zainteresirane i djevojke.

– Od malena su me roditelji odgajali u tom smjeru, da volim i poštujem svoju domovinu. Najteže mi je u početku bilo odvojiti se od njih, otići od kuće, ali navikneš se nekako. Nije bilo teško snaći se jer svi pomažemo jedni drugima, a momci nas ne gledaju drugačije samo zato jer smo žene – izjavila je kadetkinja prve godine, Antonija Vuglec.

Kadet, također prve godine, Vjekoslav Rajić svima koje se dvoume, poručio je:

– Najbolja poruka svima je da probaju vojnički život, ako im se ne svidi, na pripremnom kampu uvijek mogu odustati i otići doma spavati do podne, a ne ustajati kao mi u 06.00 sati. Moraju osjetiti tu čar ustajanja rano ujutro, brijanja, spremanja sobe, postrojavanja, učenja itd. To tko ne osjeti, propustio je puno u životu.

Čast, poštenje, domoljublje misao je vodilja ovih mladih ljudi, što svima nama ulijeva nadu u bolje sutra.