Dolenčićeva bogata režija vječne Molière teme

Autor: Maja Gujinović 11/20/2009 9:24

Dok se međunarodni mislioci ovih dana okupljaju u Zagrebu kako bi ozbiljno raspravljali o usponu malograđanstva, u isto vrijeme na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta završavaju se pripreme za predstavu, koja govori o istoj temi u sasvim drugom ‘formatu’ – onom komičnom.

‘Građanin, plemić’, komedija-balet najvećeg francuskog komediografa Molièrea, u režiji Krešimira Dolenčića premijerno će se izvesti u petak navečer, 20. studenog, kao jedna od najambicioznijih projekata ove nacionalne kuće. Reporteri portala zagrebancija.com imali su priliku pogledati probu održanu dan prije premijere.

>>>IZVJEŠTAJ S PREMIJERE MOŽETE PROČITATI OVDJE

Molière aktualan i nakon skoro 400 godina

Vjerovatno ni sam Molière u vrijeme kada je stvarao predstavu, prije skoro četiri stoljeća, nije sanjao o tome da će njegovo djelo biti aktualno i ljudima iz tako daleke budućnosti.

Naime, glavni lik Jourdaine, pomalo priglupi građanin svim se naporima želi ugurati u plemićko društvo, a jedina vrlina koja bi ga tamo mogla svrstati je debljina njegova novčanika, koju je naslijedio od oca trgovca, zbog kojeg mu se svi i dodvoravaju. I tako, kako ne zna drugačije, pokušava ‘kupiti’ plavu krv tečajevima mačevanja, plesa, glazbe pa čak i filozofije. No, zbog teškog priprostog naglaska i potpunog ignoriranja svih naučenih manira, Jourdaine nikako da se uklopi u ‘high society’.

Jednom rječju tipičan primjerak hrvatskog novopečenog bogatuna, nastalog u kaosu tranzicijskog kapitalizmu.

‘Građanin plemić’ ujedinio sve tri ‘grane’ HNK-a

Svemu tome publika će se moći smijati od ovog petka u HNK-a, gdje smo posjetili jednu od pšosljednjih probi, dan prije sam premijere. Pripreme koje intezivno traju već mjesec i pol dana, 45 zaposlenih te ogromna produkcija koja ujedinila Dramu, Operu i Balet, te im dodala i Hrvatski barokni ansambl, čini ovo jedan od najvećih projekata HNK-a.

– HNK je jedino mjesto gdje se ovakve produkcije mogu izvesti. Jako sam sretan da koristimo tu mogućnost – rekao je redatelj predstave, Krešo Dolenčić, dok su se glumci na pozornici pripremali za početak probe.

>>>FOTOGALERIJU S PROBE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

-.-Ivan Radovic-.-Između ostalih u odličnoj glumačkoj postavi su Siniša Popović, Alma Prica, Dora Lipovčan, Livio Badurina, Nikša Kušelj, Barbara Vicković te Zrinka Cvitešić, koja je nažalost zadnjih dana bolesna.

Dolenčić: ‘U ovakvim vremenima komedija je još potrebnija.’

Upravo iz razloga što su skoro svi glumci i većina produkcije ionako na plaći HNK to ovaj projekt ne čini toliko skupim, objasnio je Dolenčić, odgovarajući na pitanje o recesijskoj štednji.

– Upravo u ovim vremenima ljude treba što više dovoditi u kazalište. Ova predstava nikako nije tješiteljska, ali mogla bi biti ljekovita. Svakako je komična, na način kako je to i svaka dobra komedija – ozbiljna. Vrijeme je za kazalište i kazalište može puno toga reći o ovom svijetu laži i prikrivanja mediokriteta i raznih interesa – objasnio je Dolenčić.