Dobrotvorni koncert i obilježavanje 5. godišnjice rada Simfonijskog orkestra mladih

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska ove godine obilježava 5 godina postojanja.

Foto: Press materijal

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska ove godine obilježava 5 godina postojanja. Tim povodom organiziraju svečani koncert u Koncertnoj dvorani V. Lisinski, 28. siječnja 2020., u 19.30 sati na kojem će predstaviti rezultate višegodišnjeg truda sada već velike i značajne skupine djece, roditelja, glazbenih pedagoga, dirigenata i ljudi koji su prepoznali vrijednost njihovog rada i programa.

Kroz orkestar je u pet godina postojanja prošlo oko 200 djece od kojih su mnogi ostali trajno vezani za rad udruge te u njoj djeluju i danas. To ne bi bilo moguće bez 30-tak roditelja koji daju nemjerljiv doprinos i pomoć u organizaciji redovnih aktivnosti i realizaciji projekata.

Program koncerta čine neka od najeminentnijih djela svjetske glazbene baštine, kao i popularne skladbe latinsko-američkog podneblja iz bogatog programa SO DO orkestra. Na koncertu će uz SO DO orkestar nastupiti i poznati glazbenici kao što su Radovan Vlatković, hrvatski rogist svjetskog ugleda, te Bruno Krajcar naš poznati glazbeni umjetnik, skladatelj i kantautor iz Istre.

Simfonijski orkestar mladih priprema još neka iznenađenja, ali njih će moći vidjeti samo oni koji odvoje 70 kuna za ulaznicu i time pomognu ovu dobrotvornu priredbu.

Koncert ima i humanitarni karakter

Sredstva prikupljena te večeri donirati će se Udruzi Krijesnica čiji je glavni motiv podrška djeci koja su oboljela od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima. Krijesnica provodi brojne aktivnosti za djecu tijekom, ali i nakon završetka liječenja. Kako bi se mogle provoditi aktivnosti, od velikog su im značaja donacije dobrih ljudi. Novac koji će biti prikupljen na ovom dobrotvornom koncertu koristit će se za aktivnosti grupe Mladih Krijesnice, grupe “survivora” koji su i sami prošli liječenje i uspješno pobijedili različite maligne bolesti. Mladi Krijesnice se okupljaju kako bi razmjenjivali svoja iskustva, jačali vlastita znanja i vještine, zajedničkim snagama provodili projekte i aktivnosti kojima pomažu djeci i mladima koji su trenutno u liječenju, senzibilizirali javnost i rušili predrasude o malignim bolestima i još mnogo toga.

Foto: Press materijal

O Udruzi SO DO

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska je jedini stalni simfonijski orkestar djece i mladih u Hrvatskoj, kojeg vodi naš poznati glazbenik Ricardo Luque. Taj orkestar je sastavljen od dva simfonijska orkestra koje čine stotinjak mladih glazbenika iz Istre i Zagreba. Orkestri djeluju samostalno u Istri i Zagrebu, ali se povremeno u raznim prigodama spajaju u jedan veći atraktivan simfonijski orkestar.

Udruga provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Jedan od ciljeva je glazbena naobrazba mladih, ali taj cilj nije i najvažniji! Najvažniji je društveno socijalni aspekt jer je program primjenjiv kao sredstvo rješavanja mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Glazba obogaćuje emocionalni i intelektualni razvoj, a orkestar, putem kojeg rade razvija osjećaj pripadnosti, potiče bolju komunikaciju, razvija timski rad, solidarnost, odgovornost prema sebi i drugima. Uz ta dva glavna sredstva rada: glazbu i orkestar, vjeruju da doprinose razvoju i ulaganju u mlade za koje znamo da su najbolja investicija.