Djeca su najranjivija skupina i treba ih zaštititi

Autor: Margarita Weisz 11/21/2014 16:16

Konferencija o posvojenju s međunarodnim sudjelovanjem treću godinu za redom održava se u Zagrebu u organizaciji udruge za potporu posvajanja Adopta.

– Ostvarivanje prava na obitelj leži u posvojenju. Upravo način kako to pravo osigurati i što je čija odgovornost u tom procesu je jedan od glavnih razloga zašto smo danas ovdje. Misao vodilja naše konferencije je ‘Dijete u središtu posvojenja’ – istaknula je predsjednica Adopte Diana Topčić-Rosenberg.

– Mislim da je jako važna u tom procesu tijesna suradnja s Domovima u kojima djeca žive, udomiteljima i na kraju sa Centrom za socijalnu skrb – objasnila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

U ovom trenutku 333 djece ima sve pretpostavke za posvojenje, od toga samo 13 se nalazi u najpoželjnijoj dobi za posvajanje, od 0 do 3 godine, dok se najveći broj djece nalazi u kategoriji od 11 godina naviše. Dob djeteta ipak nije najveći problem pri posvajanju.

– Problem je u drugim brojkama jer u svim kategorijama postoji između 40 i 50 posto djece koja imaju zdravstvene poteškoće. Postoje različite vrste zdravstvenih poteškoća, ali to je velika otegotna okolnost u posvojenju – rekla je Opačić.

Potrebno je upoznati javnost s kompleksnošću problematike posvajanja, tražiti rješenja te se nadati da će konstruktivan dijalog stručnjaka doprinijeti unapređenju pristupa odabira posvojitelja kako bi se prvenstveno zaštitila djeca, zaključci su konferencije.