Dio Svetoklarčana ne želi naseljavanje Roma – odnijeli peticiju

Autori: Leonarda Lujić, FOTO: Leonarda Lujić 11/25/2016 12:07

Romi su ponovno u fokusu. Nakon što se nedavno pojavio letak kojim se poziva Svetoklarćane da ne prihvate naseljavanje Roma u svom naselju, sada je i mala skupina Svetoklarčana zagrebačkom gradonačelniku odnijela peticiju kojom se protive stvaranju naselja u naselju.

– Mi građani Svete Klare protivimo se stvaranju naselja u naselju. Mi još uvijek nemamo ambulantu i vrtić, neke ulice nemaju kanalizaciju pa je ovo ujedno i peticija za to – pojasnio je Josip Bilandžija, jedan od inicijatora peticije.

No, iako se o tome priča, nitko nije dobio službenu informaciju. Na novinarske upite otkud im informacija da se u njihovom naselju planiraju naseliti Romi, dobili smo sljedeći odgovor.

– Mi smo dobili takvu informaciju, nije bitno od koga – kratko je istaknuo Bilandžija, nakon čega više nije htio odgovarati na novinarske upite.

Iako su mirni prosvjedi čak i poželjno sredstvo demokracije, postavlja se pitanje ima li smisla prosvjedovati i prikupljati peticiju dok još nikakvog službenog plana ne postoji. Iz Grada su nam objasnili kako se na mjestu divljeg odlagališta otpada planira izgraditi POS-ovo naselje, poput onoga u Jelkovcu, gdje će se obiteljima slabijeg socijalnog statusa omogućiti stanovanje.

– Naravno, u toj priči su dakako i Romi, no nema govora o planskom naseljavanju Roma – objasnila je voditeljica Ureda za nacionalne manjine Elizabeta Knorr.