Darinko Kosor: Nitko nije kriv dok se ne dokaže

Darinko Kosor

Autor: Sarah Srdar 1/29/2015 14:45

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 12. veljače neće se raspravljati o pitanju povjerenja predsjedniku Darinku Kosoru. Inicijativa koju je pokrenuo zagrebački HNS nije naišla na podršku drugih zastupnika, odnosno nije prikupljeno 13 potpisa koliko je bilo potrebno kako bi se ta točka uvrstila na dnevni red.

– HNS je najmanja stranka u Skupštini, imaju samo dva zastupnika, a pošto nemaju svoj klub, očito im fali medijski prostor. Pokrenuli su inicijativu koja je sasvim legitimna, ali je propala. Nisu dobili potpise ni predstavnika oporbenih stranaka, onda je jasno kakav ugled uživaju u Gradskoj skupštini i gradskoj politici. GO HNS-a Grada Zagreba ima vrlo ambicioznu predsjedniku Anku Mrak Taritaš kojoj očito nije dovoljno biti samo ministrica. Pretpostavlja da će izgubiti sljedeće državne izbore za 10 mjeseci, ostat će bez posla i najavljuje kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba. No, vidio sam kako prema anketama jedne televizije njezina popularnost iznosi dva posto – rekao je Darinko Kosor u emisiji ZAGI na Jabuci TV.

– Čuli smo ovih dana da se gradonačelnik Milan Bandić sprema na moguće prijevremene lokalne izbore. Te izbore može samo on osobno izazvati podnošenjem ostavke, a ja se nadam da to neće napraviti jer je Sandra Švaljek koja sada obnaša posao zamjenice njegova zamjenica. On ju je stavio na svoju listu, a ja mislim da kao njegov predstavnik dobro obavlja posao – tim riječima je Kosor komentirao mogućnost prijevremenih lokalnih izbora i poručio kako ne treba čekati rasplet političke situacije, nego se baviti komunalnim i infrastrukturnim problemima te poticanjem gospodarstva, obrta i malog poduzetništva.

– Gradonačelniku želim da što prije riješi svoj problem na sudu, vjerujem da je nevin, a ako je nevin sud će ga i osloboditi. Imamo ‘hibridnu’ situaciju zbog ovoga što se događa u pravosuđu. Gospodin Bandić je na slobodi jer protiv njega procesi nisu ni pokrenuti, a ne može obavljati dužnost za koju su ga izabrali građani. Ako je netko kriv, treba ga zatvoriti, ali ako nije treba imati mogućnost obavljati svoj posao – ističe Kosor.

Ugovor za Svetice gotov početkom idućeg tjedna

-.-Jabuka TV-.-Na dnevnom 23. sjednice Gradske skupštine bi se trebala naći rasprava o formiranju samostalnog ureda za kulturu, iako to nije utvrđeno na sastanku Predsjedništva.

– Prema Poslovniku se dnevni red utvrđuje 12 dana prije sjednice, ali postoji mogućnost najave osam dana prije. Drugi dio točaka dnevnog reda ćemo utvrditi u utorak, 3. veljače, i pom mom mišljenju će se ta točka naći na dnevnom redu. No, kako će proći na glasanju, to ćemo vidjeti. Treba vidjeti koliko su gradski zastupnici opredijeljeni za to da ‘grad kulture’ ima samostalni ured za kulturu – objasnio je Kosor prijedlog Kluba HSLS-a i HSS-a za koji se on osobno zalaže već godinama.

Na dnevnom redu se očekuje i rasprava o izgradnji Nogometno – atletskog centra Svetice.

– Ugovor bi trebao biti gotov početkom idućeg tjedna. Moraju se dogovoriti odnosi svih korisnika centra, imovinsko – pravna pitanja. Investicija je vrijedna više od 100 milijuna kuna, novac bi trebala dati UEFA, ali nakon 15 godina bi cijeli objekt trebao postati vlasništvo Grada. U financijskom smislu to zvuči dobro, ali ugovore treba napraviti tako da nakon 15 godina nikoga ne ‘boli glava’ – kaže predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.