Dajte ostavku, ne glumite predsjednika/pročelnika

Darinko Kosor

Autor: Sarah Srdar 7/24/2014 13:49

Kada je na dnevni red 16. sjednice Gradske skupštine došla točka koja se tiče KK Cibona, velika većina zastupnika osjetila je potrebu javiti se za riječ. Sve opcije, osim zastupnika Liste grupe birača Milana Bandića koji nisu stali za govornicu, imali su jednaka pitanja: koliko je stvarno dugovanje kluba, do kada će ispadati kosturi iz ormara, kako je dug kluba uopće nastao?

– U prosincu 2010. godine Cibona je trebala nestati. Ušla je nova uprava jer smo osjećali odgovornost da spasimo Cibonu. Dugovi su iznosili preko 100 milijuna kuna. U ove tri i pol godine Uprava Cibone nije stvarala nove obveze, rješavala je postojeće probleme, osvajala nove trofeje. Po podnesenoj prijavi DORH-u iz 2010. godine nikada se nije postupalo. Svi oni koji sada pokazuju toliku skrb za Cibonu u tri i pol godine nisu se toliko trudili. Oni koji su Cibonu doveli u tu situaciju 2010. godine, pokazali su ambicije da se ponovno vrate. Odgovorno tvrdim da smo dugove sanirali na nekih 20-ak posto od zatečenog. Upravo zbog toga neki vjerojatno vide priliku da se vrate i ponovno naprave dugove od 100 milijuna kuna. Logično je da je Grad kupio nekretnine od Cibone jer klub inače ne bi mogao funkcionirati. Cibona neće nestati ako nije 2010., ali nije opstala zahvaljujući onima koji se posljednja dva tjedna busaju ‘Cibona, Cibona’. Ne koristite ime Cibone u svoju osobnu promociju – poručio je svima pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić koji je ujedno obnaša i funkciju predsjednika KK Cibona.

Nakon pročelnika za govornicom su se nastavili redati zastupnici koji su se javili za ispravak netočnog navoda. Riječ je uzeo i predsjednik Gradske skupštine.

– Tko ste vi da meni nudite mjesto predsjednika košarkaškog kluba i tko sam ja da prihvaćam tu funkciju? Nemojte više glumiti ni predsjednika Cibone, ni pročelnika, dajte ostavku. Da ste častan čovjek držali biste do svoje riječi, a s ove ste govornice ponudili ostavku. Pitajte svoje igrače i trenere što misle o vama. Stvarni dugovi su bili 70 milijuna kuna, a tvrdili ste javno, postoje i snimke, da su 15 milijuna kuna. Od 31. svibnja kada smo kupili Cibonine nekretnine novcem građana, dobili smo 43 milijuna razloga da postavimo sva ova pitanja – upozorio je Kosor Lovrića.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će pitanje Cibone na sjednici Gradske skupštine biti ‘tehnička’ točka jer je došlo do previda po pitanju vlasništva nad nekretninama, pa se sada mora sklopiti nagodba pred Visokim trgovačkim sudom Republike Hrvatske.

Usprkos tek ‘proceduralnoj točci’ tenzije su se osjećale u zraku cijelo vrijeme trajanja rasprave, iako je odluka prošla s 25 glasova za i 24 suzdržana.