Buča i Bučijada – zaštitni znakovi Ivanić – Grada

Autor: Dijana Katalinić 8/28/2015 16:08

Ivanićgradska Bučijada ove će se godine održati 17. i 18. listopada po 11. put, a samu okosnicu manifestacije čini veliki izložbeno-prodajni sajam bundeva s jelima od toga ukusnog ploda i brojnim eko-etno proizvodima, poput bučina ulja.

– Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su razni zabavni sadržaji: vožnja buča-kočijom, ponijima, oldtimer motorima, eko-dvorište s bučama za djecu, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, glazbeni sastavi i prikaz tradicijskih običaja – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić – Grada Ankica Bešter.

Bučijada u Ivanić Gradu održava se od 2004. godine u kontinuitetu tako da su buča i Bučijada kroz vrijeme postale svojevrsnim zaštitnim znakom grada Ivanić Grada. Jako dobro to zna i akademska slikarica Ivana Ožetski koja je na svoj način odlučila pridonijeti duhu Bučijade te svojom izložbom, najavila tu manifestaciju.

– Prikupljajući suhe buče najrazličitijih oblika, odlučila sam od njih napraviti različite likove. Kada se konačno rodio lik koji je sugerirao da bi mogao biti gradonačelnik, odlučila sam da od pukog nabrajanja različitihstvorenja stvorim organizirani svijet. I tako je nastao Pumpkintown.

Kako su Bučijadu ljudi sve više prihvaćali, širio se i njen sadržaj pa je postala značajna dvodnevna priredba u Ivanić Gradu.

– Trudit ćemo se da s gastro i kulturnim sadržajima upotpunimo ovaj događaj i razveselimo sve one koji nas odluče posjetiti. Želimo da naš grad još više oživi – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić – Grada, Željko Posilović.

U vrijeme Bučijade organiziran je prijevoz posjetitelja iz Zagreba turističko-izletničkim vlakom ‘Bučko express’. Vrhunska je zabava zajamčena, stoga rezervirajte treći vikend u listopadu za najbolju ivanićgradsku manifestaciju.