Božićne čestitke zagrebačkih heroja iz ratnih zona

Autor: Sanjin Španović 12/25/2009 9:57

Ukupno 443 pripadnika Oružanih snaga i policije Božić će provesti u na radnom mjestu u nekoj od misija širom svijeta. Umjesto u toplini svog doma, oni s puškom u ruci i danas čuvaju mir na nekoj crti razgraničenja.

I dok crkveni velikodostojnici i političari danas pozivaju na mir, oni zajedno sa svojim kolegama iz drugih zemalja svijeta danas taj isti, većinom, krhki mir nadziru na terenu.

Božićni dan vojnika i policajaca u mirovnim misijama ne razlikuje se previše od nekog drugog dana. Iako u sebi osjećaju čežnju što nisu sa svojima, oni provode redovite zadaće. Samo oni rijetki koji tog dana nisu na zadacima mogu proslaviti Božić uz božićnu jelu, jaslice i polnoćku.

Bez obzira na lokaciju gdje se vojnici i policajci nalaze, pripreme za Badnju večer kao i odlazak na polnoćku neizostavan su dio blagdanske proslave. Ponoćna misa održava se u kapelicama unutar kampova na kojoj se okupe kršćanski vjernici iz gotovo svih zemalja sudionika u misijama.

Jedan od neobičnijih proslava Božića u u mirovnoj misiji je vojnički običaj da se uz oltar na blagoslov simbolično prinese naoružanje i vojna oprema te se moli za mir i blagostanje u cijelom svijetu.

-.-MORH-.-S Kosova nam piše bojnik Eduard Perković:

Neobični Božić bez obitelji

Pripadnici 2. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu po prvi put proslavit će Božić bez obitelji, što je za sve njih, kao i za mene osobno pomalo neobično.

Unatoč brojnim svakodnevnim obvezama, obavljene su sve pripreme za nadolazeći blagdan.

Svaki pripadnik u misiji moći će prisustvovati Svetoj misi, nakon čega ćemo se svi okupiti na zajedničkom ručku.

Također, prigodno i skromno u krugu svojih radnih kolega proslavit ćemo i Novu godinu, a u mislima ćemo biti sa svojim obiteljima koje željno očekuju naš povratak.

-.-MORH-.-Iz Afganistana nam piše pukovnik Jure Stipić:

Božićne lampice kao svjetlo optimizma vode nas u blagdanskoj atmosferi kroz vrijeme odvojenosti od najmilijih

U kampu 14. HRVCON-a u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu također se osjeća predbožićno raspoloženje.

Iako nema snijega i nalazimo se daleko od domovine, upaljene božićne lampice po našim kampovima, kao i svjetlo optimizma koje će nas voditi kroz vrijeme odvojenosti od obitelji i doma stvorili su blagdansku atmosferu.

Kao i dosadašnjih godina i ove će godine pripadnici HRVCON-a u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu proslaviti Božić mirno i skromno. Tisućama kilometara smo daleko od domovine, ali je domovina u svakome od nas.

Svima u domovini, Čestit Božić i božićne blagdane te Sretnu i uspješnu Novu Godinu, od srca i rado žele pripadnici 14. HRVCON-a ISAF.

-.-MORH-.-Iz Zapadne Sahare piše nam pukovnik Marijan Ivančić:

Tek ćemo u večernjim satima obilježiti najznačajniji blagdan

Uz približavanje kraja kalendarske godine bliže se Božićni i Novogodišnji blagdani. No za razliku od onih u domovini, ovdje u UN misiji MINURSO, u Zapadnoj Sahari, oni se provode radno u doslovnom smislu te riječi.

U ovom trenutku od 7 hrvatskih časnika na dužnostima u misiji MINURSO na odmoru se nalazi njih 5.

Sukladno planovima rada predstavnici hrvatskog kontingenta u misiji u dane blagdana izvršavat će svoje dnevne zadaće stožernih časnika, sudjelovati u patrolama i tek u večernjim satima u manjim društvima ili samostalno obilježiti ove za nas najznačajnije blagdane.

Stoga na kraju primite puno pozdrava iz misije MINURSO, Zapadna Sahara, uz želje da Blagoslovljen Božić i Sretnu Novu godinu 2010. provedete u društvu svojih najmilijih.

-.-MORH-.-S Golanske visoravni piše satnik Željko Vuk:

Prisjetit ćemo se i svih palih kolega na našoj misi

Na Golanskoj visoravni pripadnici 4. HRVCON-a UNDOF proslavit će nadolazeće Božićne blagdane, a za većinu pripadnika 4. HRVCON-a ovaj Božić bit će poseban iz razloga što će po prvi puta blagdan Božića dočekati daleko od obitelji, prijatelja i poznanika.

Provodeći zadaće na iznimno zahtjevnom terenu svi pripadnici HRVCON-a imat će prilike nazočiti misnim slavljima koja će se održati na Badnji dan i Božić.

Kako bi duboko u svojim dušama s mislima na svoje najmilije osjetili toplinu Božića posebna Sveta misa, za sve pripadnike OS RH koji služe domovini u nekoj od misija izvan Republike Hrvatske, kao i za sve naše poginule suborce koji su položili svoje živote za slobodnu nam i neovisnu Domovinu, bit će služena u zapovjednom mjestu satnije.

Ovom prilikom svim pripadnicima OS RH, njihovim obiteljima, kao i svim građanima Republike Hrvatske u ime zapovjednika kontingenta bojnika Marijana Mađerića, te svih pripadnika 4. HRVCON-a sretan i blagoslovljen Božić, te puno zdravlja i uspjeha u Novoj 2010. godini.