Bozanić promiče obrazovanje mladih u Gorici

Auror:: Dolores Malivuk 12/7/2009 14:54

Zagrebački kardinal, nadbiskup Josip Bozanić susreo se danas u župi sv. Alojzije  Stepinca u Velikoj Gorici s ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova Zagrebačke županije.Cilj susreta je promicanje kvalitetnog odgoja djece i mladih. Nakon obitelji, ravnatelji, profesori i razrednici u tome imaju ključnu ulogu.

Prije glavne riječi kardinala nazočnima su se obratili župan zagrebačke županije  Stjepan Kožić, Dijana Vican, državna tajnica Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta te Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Kardinal ističe da je pravovremena izgradnja identiteta ključna u procesu socijalizacije djece. 

-Oblikovanje identiteta mukotrpna je zadaća koja se riješava tijekom cijelog života. Za konačni ishod presudnu ulogu imaju najranije godine života. Identitet znači identificirati se i razlikovati se, a tu djeci upravo pomažu odgajatelji vrtića i škola – ističe kardinal Bozanić. -.-Dolores Malivuk-.-

Odgojno-obrazovni proces pomaže pojedincima da odrede svoje mjesto u svijetu i postanu dio kulture. Kardinal Bozanić podsjetio je nazočne profesore, ravnatelje i pedagoge da je religija bitan dio kulturnog iskustva.

-Vjeronaučna nastava promiče kršćansku kulturu koja pridonosi promicanju čovjeka i stvaranju novog lica“- istaknuo je kardinal.

Podsjetio je ravnatelje i profesore da upravo škola treba biti mjesto koje će mlade sposobiti za životne zadaće i odgovornosti te ih naučiti prihvaćati i poštivati druge.

Poručio je nazočnima da je identitet učenika najbolji pokazatelj uspješnosti jedne škole.

Čestitajući Božić, kardinal je završio poučni govor i dajući putokaz ka obrazovanju i vjeri. Na organiziranom susretu u župi Alojzije Stepinca u Velikoj Gorici, gradonačelnik grada, Dražen Barišić i njegov zamjenik , ali ujedno i ravnatelj Srednje škole Velika Gorica iskazali su zahvalnost kardinalu na dolasku i promicanju odgojno obrazovnih ideja.