‘Blokada Filozofskog nije mladenačka usijanost!’

Autor: Nevena Ilić 11/23/2009 15:08

Studenti Filozofskog fakulteta danas su blokirali najveću dvoranu na fakultetu. Sastao se studentski plenum na kojem se izglasavalo o novoj blokadi. Fokus rasprave bio je na temi same blokade, odnosno je li ona opet potrebna.

>>POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

U 14:30  završio je studentski plenum i donesena je konačna odluka. Prisustvovalo oko osam stotina studenata, a osamdeset posto prisutnih diglo je ruku za ponovnu blokadu. 

– Odluku o ponovnoj blokadi nastave plenum nije donio olako. Ova odluka nije proizvod mladenačkog avanturizma i iracionalne usijanosti onih koji su je donijeli. Ona je direktna posljedica razvoja stvari od dana obustave proljetne blokade. Svjesni smo težine uloga i implikacija, kako po nas studente, tako i po profesore i po sam fakultet koji smo odlučili blokirati – stoji u izjavi za medije Plenuma FFZG-a.

Na fakultetu se od danas ne održavaju: nastava, kolokviji i ispiti. No i dalje će raditi referada, fotokopiraona, kantina i sl..Profesori mogu dolaziti normalno na svoja radna mjesta, a o alternativnim mjestima za održavanje nastave još uvijek nije bilo rasprave.

Razlozi za ponovnu blokadu isti su kao i oni blokade koje se odigrala proljetos, odnoso pravo na besplatno studiranje za svakoga. U Skrpiti, glasniku nezavisne inicijative za besplatno školstvo, stoji:

-Pravo na besplatno obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava. Prava nisu na prodaju i na pravim se ne licitira. -.-Davor Hranjec-.-

Svaki dan u 18:00 sati održavati će se plenum na kojem će se donosti odluka o nastavku blokade.

Reporterima Zagrebancije bio je zabranjen ulaz, uz obrazloženje da je dekan zabranio ulazak predstavnika medija, osim onih koji imaju pismeno dopuštenje. No, nakon što je blokada izglasana, zabrana više ne vrijedi.