Besplatni higijenski ulošci za sve učenice zaprešićkih škola

Svi će se troškovi podmiriti iz sredstava gradskog Proračuna

U Osnovnim školama Antuna Augustinčića i Ljudevita Gaja postavljeni su dispenzeri higijenskih uložaka, a u narednim danima dispenzeri će biti postavljeni i u Osnovnoj školi Kupljenovo te srednjoj školi, kako bi jedna od osnovnih higijenskih potrepština bila dostupna svim učenicama. Financijska sredstva za njihovu nabavu predviđena su u gradskom Proračunu.

Naime, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na higijenskim ulošcima jer su im preskupi. Dio njih, zbog previsokih cijena, kupuje manje kvalitetne potrepštine, dok gotovo 12% žena nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak ne može si uloške uopće priuštiti. Rezultat je to istraživanja kojeg je potkraj 2020. godine, putem online upitnika, provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju (PaRiter).

U ime Foruma žena SDP-a, prijedlog da se osiguraju sredstva u ovu svrhu uputila je gradska vijećnica dr. sc. Duša Šarunić, prof. izvrsna savjetnica, što je podržao gradonačelnik Željko Turk, a potom većinom glasova usvojilo i Gradsko vijeće Grada Zaprešića.

„Ovo je bilo prvo ovakvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj, a jedno od rijetkih provedenih u Europi. Poražavajuće je da čak 36,4% ispitanica, od njih 6084 koliko ih je sudjelovalo, pri kupovini menstrualnih potrepština odabire one koje su najpovoljnije, čak i nauštrb kvalitete. Još je gore da si njih 11,9% ne može priuštiti nikakve, zbog čega su primorane snalaziti se na razne načine.“ – komentirala je rezultate istraživanja vijećnica Šarunić. Naglasila je i kako je ponosna što se uz Rijeku, Varaždin, Jastrebarsko i Samobor, Zaprešić svrstao među prve gradove koji svojim učenicama omogućavaju besplatne higijenske uloške.

„Postavili smo dispenzere na svakom katu u svim ženskim toaletima, nabavili dvije veličine higijenskih uložaka i jako mi je drago što će djevojčice u našoj školi odsad bezbrižno i u privatnosti moći održavati higijenu tijekom menstrualnog ciklusa“, poručila je ravnateljica OŠ Antuna Augustinčića Danijela Adžijević.

Zadovoljstvo što će odsad svim učenicama, bez obzira na socijalni status, biti dostupne nužne higijenske potrepštine izrazila je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Zaprešića, Sandra Sabol Valenčak. Pojasnila je kako su za postavljanje dispenzera i njihovu redovitu opskrbu zadužene škole, a svi će se troškovi podmiriti iz sredstava gradskog Proračuna.