Bandićev ured potrošio 5,4 milijuna na odvjetnike

Milan Bandić je jedan od članova GSV-a

Autor: 6/8/2010 13:01

Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju jednoglasno je odbio Izvještaj o izvršenju proračuna i stanju zaduženosti za prošlu godinu. Naime, zastupnici su utvrdili niz nepravilnosti te neke nedorečenosti u izvještaju.

-.-Patrik Maček/Večernji list-.-Zastupnica SDP-a Melita Mulić upozorila je na činjenicu da je prema ovom izvještaju potrošeno dva milijuna kuna više nego što je to navedeno rebalansu koji je na kraju prošle godine usvojila Gradska skupština.

– U rebalansku proračuna koji je objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba, rashodi su prošle godine trebali biti 6,052 milijardi kuna, a u ovom dokumentu koji ste nam dali danas navodi se da je taj iznos 6,054 milijardi kuna – kazala je Melita Mulić.

Ona je upitala je li ovdje riječ o šlamperaju zbog kojeg je došlo do pogreška ili je riječ o iskrivljavanju službenog dokumenta.

Marija Čikeš iz Gradskog ureda za financije, nije znala objasniti ovu razliku već je navela kako je prošle godine dva puta bio rađen rebalans proračuna te je uz to bilo još pet preraspodjela. Ona je kazala kako će pregledom papira probati utvrditi kako je došlo do ove razlike i zastupnicima poslati pisani odgovor.

HNS-ovu zastupnicu Alenku Košišu Čičin-Šain zanimalo je zašto je Ured gradonačelnika potrošio 5,4 milijuna kuna na intelektualne usluge od kojih se velika većina odnosi na odvjetničke honorare.

Čičin Šain: Od prodaje nefinancijske imovine uprihođeno samo 23 posto planiranog

– Razumjela bih da je ovaj novac potrošio neki drugi ured, kao što je to onaj za imovinsko pravne odnose ili za izgradnju. No nije mi jasno zašto toliki novac troši ovaj ured koji uglavnom obavlja administrativne zadatke – kazala je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Ona je zatražila da im se dostave podaci o kojim je odvjetničkim uredima riječ te na kojim su predmetima bili angažirani. Alenka Košiša Čičin-Šain također je upozorila na činjenicu da je od prodaje nefinancijske imovine prošle godine uprihođeno samo 23 posto planiranog. Ona je ustvrdila da to zapravo najbolje govori o neradu u gradskim uredima koji ne izvršavaju svoje zadatke.

SDP-ovac Srđan Subotić je primijetio da je Ured gradonačelnika donirao 440.000 kuna za udruge koje se bave promicanjem europske suradnje ali da se u izvještaju ne navodi o kojim je udrugama riječ i po kojim je kriterijima dodjeljivan novac. On je istaknuo da se sa preko pola milijuna kuna financira rad Europskog doma te se postavlja pitanje na što odlazi još dodatnih 440.000 kuna.