Bandić ponovno stavio proračun izvan snage

Milan Bandić i Slavko Kojić

Autor: 8/16/2012 12:38

Gradonačelnik Milan Bandić obustavio je izvršenje proračuna, po drugi puta ove godine. Prva obustava bila je  u svibnju kada se krenulo u donošenje rebalansa. Prijedlog rebalansa poslan je na sjednicu Gradske skupštine u srpnju, no većina, predvođena SDP-om, odlučila je odgoditi donošen je rebalansa zatraživši od Grada da se očituje o zahtjevima Ministarstva financija te navede kako će se riješiti minus od 800 milijuna kuna koji već nekoliko godina postoji.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Gradska skupština odgodila je reaspravu o rebalansu proračunaU Gradskoj upravi bili su šokirani ovakvim potezom zastupnika, gradonačelnik je očekivao kako će zastupnici prihvatiti rebalans, budući da je u njega ugradio iznos kojim se na Grad preuzima dio duga Holdinga prema Zagrebačkim otpadnim vodama za pročistač. Zanimljivo je da je rebalansom proračuna Bandić htio riješiti i problem financiranja izgradnje fontana kod Nacionalne sveučilišne knjižnice. Naime, u ovogodišnjem proračunu nisu osigurana sredstva za ove radove.

Ministarstvo financija nije se htjelo uvući u sukob Skupštine i Bandića

Kako zastupnici nisu prihvatili rebalans, već ga odgodili Bandić je pokušao od Ministarstva financija dobiti upute za daljnje postupanje. U Gradskom uredu za financije tvrdili su da je skupštinska odluka protuzakonita jer ne postoji mogućnost odgode rasprave o rebalansu, no Ministarstvo financija nije potvrdilo takav stav. Na kraju Bandiću nije ostalo ništa drugo nego da ponovno proračun stavi van snage te pričeka jesen kada će se na sjednici Gradske skupštine ponovno naći rebalans proračuna.

Posljednjom obustavom gradski proračun je smanjen za 90 milijuna kuna te iznosi 6,63 milijarde kuna. Svi Gradski uredi smanjili su rashode, osim Ureda za gospodarstvo čiji su troškovi povećani. Ovdje je riječ o dugu Holdinga. U odluci se navodi kako će obustava biti na snazi do kraja rujna, a to se poklapa sa novom sjednicom Gradske skupštine koja je zakazana za 27. rujna.