Bandić odgodio raspravu o GUP-u za veljaču

Iznenadan preokret!

Foto: Zagrebancija.com

“GUP je tema koja budi pažnju i zavrjeđuje pažnju nakon 3-4 godine posla i iščekivanja da zagrebačka javnost konačno dobije taj strateški dokument”, riječi su kojima je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine povukao točku koja se tiče izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba.

Trakavica koja traje već mjesecima tako neće dočekati kraj. Naime, Grad Zagreb je odlučio mijenjati GUP, ponajprije zbog prostora na kojem se nalaze Hipodrom i Zagrebački velesajam, kako bi se privatnom investitoru omogućila gradnja “Grada u gradu” ili takozvanog zagrebačkog Manhattana.

Arhitekti, oporbeni zastupnici i dio javnosti su se podignuli na noge, poslali preko 30 tisuća primjedbi, a i resorno ministarstvo nije odmah odobrilo prijedlog Grada. Naime, tek je iz trećeg pokušaja, 21. studenog, GUP dobio “zeleno svjetlo”, objavio je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Foto: Zagrebancija.com

“Rebalans i novi proračun zakonski ne mogu trpjeti, moramo ih odraditi na sjednici u prosincu, 9. i 10. prosinca, a GUP prolongiramo za narednu sjednicu koja je najavljena za 6. veljače. Ako smo čekali 3-4 godine, možemo još mjesec-dva dana”, pojasnio je Bandić pa dodao da ima razlog zbog kojeg je došlo do ovakvog preokreta.

“Da izbijemo adut nevjernim Tomama da mi nešto želimo napraviti preko noći”, kazao je.

Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategiju i prostorno planiranje naglasila je da će u narednih mjesec i pol osigurati kvalitetniju pripremu, kao i da će moći razgovarati sa zastupnicima.

Tomislav Stojak: “Treba raditi potpuno novi dokument po mjeri njegovih stanovnika, a ne polupoznatih mešetara i investitora”

“GUP je toliko važan dokument da se ne smije donositi na način na koji gradonačelnik to pokušava izvesti još od prije ljeta i preko noći. Iako bih želio vjerovati da je gradonačelnik zbog građana i budućnosti grada donio odluku o prolongiranju rasprave, razlozi su vjerojatno potpuno drugačiji. Gradonačelnik potporu za ovako loš i štetan dokument nema i bilo bi jako dobro za sve da se on uopće niti ne pojavi u ovom obliku na sjednici Gradske skupštine. Treba raditi potpuno novi dokument koji će uvažiti potrebe stanovnika Zagreba za kvalitetnijim životom, sačuvati javni prostor i razvijati Zagreb u budućnosti kao moderan europski grad, po mjeri njegovih stanovnika, a ne polupoznatih mešetara i investitora”, komentirao je gradski zastupnik Tomislav Stojak za portal Zagrebancija.com.

Tomislav Tomašević: “Borba se nastavlja”

“Nakon što je cijela oporba dva tjedna radila pritisak da GUP ne smije ići po hitnom postupku na sljedeću sjednicu Gradske skupštine 9. prosinca, jučer smo na Odboru za kontrolu GUP odbili, a sad ga je gradonačelnik povukao iz procedure za hitni postupak. Očito je HDZ javio Bandiću da ipak neće glasati 9. prosinca da se GUP uvrsti na dnevni red pa je Bandić bio primoran da ga povuče. Tako da unatoč Bandićevim riječima, kad mu je Ministarstvo drugi put uskratilo suglasnost, da će GUP biti usvojen početkom prosinca – to se neće dogoditi! GUP mora ići u redovnu proceduru na neku sljedeću sjednicu Skupštine, vjerojatno početkom veljače. Borba se nastavlja”, poručio je na putem Facebooka gradski zastupnik Tomislav Tomašević.