Avenija Gojka Šuška ponovno postaje Aleja izviđača

Autor:: Matea Damjanović 5/8/2010 10:20

Tek što su se nedavno stišale strasti oko preimenovanja Trga maršala Tita u Kazališni trg, ovih je dana uznemiren još jedan duh. Kao što je i poznato, Građanski odbor za ljudska prava, Documenta i Centar za mirovne studije uputili su skupštinskom Odboru za imenovanje gradskih ulica i trgova zahtjev da se Avenija Gojka Šuška preimenuje, odnosno da se ulici vrati stari naziv Aleja izviđača.

-.-Zoran Cubela/PIXSELL-.-Gojko Šušak Udruge smatraju kako Šušak nije zaslužio ulicu u Zagrebu, jer je između ostalog odgovoran za neprocesuiranje i nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina.  

Predsjednik Odbora za imenovanje gradskih ulica i trgova, SDP-ovac Marin Knezović, rekao nam je kako će se prije bilo kakve odluke konzultirati tijela mjesne i lokalne samouprave. No, mišljenja je da bi se svakako trebalo ozbiljno razmisliti o promjeni imena Avenije. 
 

– Ulicama se ne daje ime da bi se ljudi lakše snašli  u gradu, već kako bi zajednica dobila određen uzor. Nisam siguran je li Gojko Šušak taj uzor kome trebamo dati ulicu u Zagrebu – smatra Knezović.

‘Sramota da se ime avenije dovodi u pitanje’ 
 

No, s Knezovićem se svakako ne slažu franjevci, čiji se samostan nalazi upravo na Šuškovoj Aveniji. Fratar koji je želio ostati neimenovan rekao nam je kako je sramota što se postojanje Avenije dovodi uopće u pitanje.

– Ako Zagreb može imati Trg maršala Tita, onda je i neupitna Avenija Gojka Šuška – dodaje fratar. 

-.-Photo: Željko Lukanić/PIXSELL-.-Marin Knezović, predsjednik  Odbora za imenovanje gradskih ulica i trgovaInače, zahtjev za preimenovanjem Avenije prije nekoliko godina je uputilo Vijeće gradske četvrti Maksimir, no tadašnji predsjednik Odbora Ivan Šikić, inače gradonačelnikov bliski suradnik, odbio je zahtjev. 

Kako doznajemo, Gradska skupština o ovom će zahtjevu najvjerojatnije raspravljati na sjednici u lipnju.

Vrlo lako moglo bi se dogoditi da uskoro osvane nova tabla s novim nazivom ulice. Naime, kako neslužbeno doznajemo, većina zastupnika u Gradskoj skupštini sklona je promjeni naziva ove ulice.