Arhitekti smišljaju novo lice Paromlina

Paromlin je jedan od najvažnijih industrijskih spomenika u Zagrebu.

Autor: Maja Gujinović 11/30/2009 13:52

Časopis Oris i tvrtka DuPont uz potporu Grada Zagreba nedavno su objavili arhitektonski natječaj za konceptualno rješenje novog izgleda Paromlina. Iako mu cilj nije ‘realizacija pod svaku cijenu’ natječaj želi potaknuti istraživanje mogućnosti kompleksa Paromlina, jednog od najvažnijih spomenika industrijske arhitekture u Zagrebu. Trenutno u ruševnom stanju Paromlin je svojom lokacijom između Glavnog kolodvora i dvorane Vatroslava Lisinskog duboko u memoriji grada.

Cilj ovog istraživackog natječaja je ispitati što je to što definira gradski prostor danas, te na koji način može takav prostor predstavljati most između sadašnjosti i budućnosti imajući na umu riječi Kennetha Framptona o tome kako ‘nema inovacije bez tradicije’rekao je Andrija Rusan, urednik časopisa Oris.

Ugledni međunarodni žiri u ožujku će odlučiti o najboljim radovima

Ovaj je natječaj dio Changing the face, niza arhitektonskih istraživackih natječaja koje je tvrtka Du Pont inicirala i stavila pod svoje pokroviteljstvo u nekoliko europskih zemalja Europe poput Rumunjske, Ceške, i Grcke s ciljem da potakne arhitekte na iznalaženje novih, kvalitetnih rješenja za objekte koji su svojom kontroverznom pojavom prisutni u slici i tkivu grada. Iako su natječaji teoretskog karaktera poneki slučajevi imaju potencijal realnih prijedloga i time izglednu budućnost u realizaciji.

Sve pristigle projekte ocjenjivat ce međunarodni žiri u kojem će između ostalog sjediti Feđa Vukić iz Zagreba, Dietmar Steiner iz Beča, Wlodzimierz Sobon iz Varšave i drugi. U ožujku iduće godine objaviti će se rezultati natječaja a u svibnju će na izložbi biti prikazani javnosti.