Arapsko proljeće uzrok je migrantske krize

Predavanje o blisko-istočnoj krizi

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 9/26/2016 13:26

Bure baruta, kako se nekada simbolično nazivalo Balkan, izraz je koji se već odavno može primijeniti i na Bliski Istok. Blisko-istočna kriza je zahvatila skoro cijeli svijet, a vijesti o terorističkim napadima pune novinske stupce. Upravo na tu temu održano je predavanje u Hrvatsko-izraelskom društvu Bet Izrael. Predavanje je započeto informacijom o napadu u Turskoj. 

– Danas popodne je u našoj ambasadi u Ankari, glavnom gradu Turske, izvšren napad. Srećom, ništa se nije dogodilo jer je napadač ustrijeljen, nije usmrćen ali je zaustavljen – navodi Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela u Hrvatskoj.  

Veleposlanica uzrok trenutnim ratovima vidi u pokretu Arapskog proljeća kada su rušeni doktatorski režimi u Tunisu, Libiji i Egiptu. Karta Bliskog Istoka se polako mijenja, a to je ono što je Izrael predviđao. 

– Znate da se prije nekoliko godina na Bliskom Istoku događalo ono što su neke države započele, a što se pogrešno nazivalo Arapskim proljećem. Europa i Sjedinjene Američke Države su pogrešno smatrale da se bore protiv okrutnih režima u Arapskim zemljama. Sada vidimo kako se karta Bliskog Istoka urušava. A Izrael dobro poznaje svoje susjede i znali smo da se iz Arapskog proljeća ništa dobro neće izroditi. Europska unija sada ima to što ima. Svi znamo što se događa u Francuskoj, Belgiji i ostalim zemljama. Ovo smo napominjali našim europskim prijateljima odavno, a ovo je nažalost tek početak – ističe Kalay Kleitmanova.