14. Dani bosanskohercegovačke kulture

https://vbnmgz.hr/dani-bosanskohercegovacke-kulture-u-zagrebu-3/

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizira manifestaciju „Dani bosanskohercegovačke kulture“ koja traje od 21. do 26. studenog. U okviru spomenute manifestacije, sve zainteresirano posjetitelje očekuje raznovrstan program koji uključuje emitiranje igranih, dokumentarnih i animiranih filmovi renomiranih filmskih redatelja nastalih u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije. Manifestacija “Dani bosanskohercegovačke kulture” također uključuje i ostvarenja iz drugih umjetnosti, poput  scenske, likovne i glazbene umjetnosti, stoga sve ljubitelje umjetnosti očekuje zaista raznovrstan i bogat program. Uz podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju uspjeli su izaći i izvan okvira Grada Zagreba, čime su program dodatno obogatili kulturnim sadržajima i u drugim mjestima, što je Vijeću bosanskohercegovačke nacionalne manjine Grada Zagreba posebno drago.

“Dani” su otvoreni projekcijom filma Djeca sa CNN-a poznate bosanskohercegovačke redateljice Aide Bukvić, a film je emitiran u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. To je priča koja prati život mladića iz Srebrenice i djevojku iz Vukovara koji spletom okolnosti postaju cimeri te se prati njihov životni put. U Rijeci se u srijedu, istog tjedna održava Večer sevdaha, u sklopu kojeg nastupa domaći zbor Sevde koji uključuje i narodnu nošnju i izvođenje folkora. Nadalje, u četvrtak će se pak u Sisku prikazati film Djeca sa CNN-a, Aide Bukvić.

U razgovoru s Arminom Hodžićem, predsjednikom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba poručio je da je Vijeću iznimno drago što će imati priliku u prostorijama Kulturno informativnog centra Bosne i Hercegovine održati ovaj svečani prijem na upravo na Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava 25. studenoga, a koji će okupiti preko 100 ljudi iz različitih institucija Republike Hrvatske, baš kao i Bosne i Hercegovine. U subotu 26. studenog u Gradu Samoboru održat će se večer sevdaha uz nastup zbora Bulbuli i ansambla Bosana te poznatog pjesnika Enesa Kiševića. Na isti dan će u se u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru održati kazališna predstava o znanstveniku Nikoli Tesli namijenjena našim najmlađima, koju će izvesti glumac Vlado Posavec.

“Kroz ovaj projekt nastojimo biti ambasadori Bosne i Hercegovine u kulturnoj oblasti te nastoje građanima Republike Hrvatske ponuditi ono najbolje od bosanskohercegovačke kulture”, rekao nam je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Istim su povodom i prošle godine premijerno, pred punom dvoranom, pustili film Quo vadis Aida? redateljice Jasmile Žbanić u zagrebačkom kinu Tuškanac, a među gledateljima su se pojavili i poznati glumci Emir Hadžihafizbegović i Izudin Bajrović. Aktivnosti Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba uvijek su bogate te Vijeće predano radi tokom cijele godine. Stoga odmah po završetku ovogodišnjeg programa počinju pripreme za nadolazeću sezonu.