110. ROĐENDAN GRADSKE KNJIŽNICE: Pola milijuna svezaka knjiga smještenih na svega 2500 kvadrata

Gradska knjižnica povodom 110. rođendana otvorila je svoja vrata svim zainteresiranim građanima, ali i apelirala za pomoć od Grada Zagreba.

Jedna od najstarijih knjižnica, Gradska knjižnica na Starčevićevom trgu slavi 110.rođendan. Tim povodom organiziran je Tjedan otvorenih vrata koji je započeo otvaranjem izložbe Ex libris Emilij Laszowski iz Zbirke Rara i predavanjem Milovana Petkovića Gradska knjižnica i Družba „Braće Hrvatskog Zmaja“ od 1907. do 1938. godine.


Iz Gradske knjižnice već dugi niz godina upozoravaju na neadekvatan smještaj i nedostatak prostora.

– U svjetlu ove 110.obljetnice stavili smo naglasak na neadekvatan smještaj Gradske knjižnice. Od samog početka Gradska knjižnica je smještena u privremenom prostoru . Mi smo od 2011. u kampanji za novu zgradu Gradske knjižnice i logo kampanje je SF knjižnica za danas i za sutra. Nadamo se da će u ovoj godini Grad Zagreb, koji je naš osnivač, raspisati javni natječaj za idejno arhitektonsko rješenje za novu zgradu. Ta zgrada bi trebala biti na prostoru industrijske baštine Paromlin – istaknula je Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice

Iz knjižnice ističu kako im je potrebno 20.000 kvadrata umjesto trenutnih 2560, na kojima je smješteno 441.169 svezaka knjiga i 64.305 jedinica ostale građe. Zgrade knjižnica ne grade se za jednu generaciju, već za buduće naraštaje, te iz knjižnice ističu kako bi tim projektom Grad Zagreb uložio u budućnost.

U Tjednu otvorenih vrata bit će predstavljene sve aktivnosti, rad i usluge Gradske knjižnice i njezinih pojedinih odjela kroz zanimljive programe poput Signa(ture), Spoja naslijepo s knjigom, prezentacije virtualne stvarnosti uz HTC Vive, Knjigolandije, tribina Književni petak i Eppur si muove, koncerta Monike Leskovar i mnogih drugih događanja.