Jeste li ikada imali slomljeno srce? Jeste li ikada osjetili bol radi koje nastaju najljepši stihovi, i najtužniji filmovi. Sigurni smo da svatko od nas je i da čuva uspomenu iz toga vremena. Što ako ta uspomena ne mora biti samo gorka što ako ona može postati prava priča i imati svoje mjesto u muzeju kao emotivan duh prošlosti?

Muzej prekinutih veza jedan je od najpopularnijih muzeja u Gradu Zagrebu, a osim domaćih, posjećuju ga posebno i strani turisti koji su oduševljeni idejom, ali i realizacijom. Sve je počelo s nekoliko odbačenih predmeta osnivača muzeja…

Ariana Juraić, voditeljica Muzeja: Kao posljedica prekida, jednostavno nisu znali što bi s predmetima koje su imali, tako su odlučili, uz pomoć prijatelja, došli su do ideje, i odlučili te predmete izložiti i tako je nastao muzej. “

Zanimljivo je to što, baš svatko može muzeju donirati predmet koji misli baciti ili ne zna što bi s njim.

Ariana Juraić, voditeljica Muzeja: “Predmete mogu posjetitelji pokloniti tako da dođu osobno kod nas, ispune obrazac, a mogu i preko naše web stranice, gdje imaju obrazac koji popune, pošalju nam ga i onda nam poštom stiže predmet.” 

Fotografije, odjeća, stvari, donje rublje, obuća, čajnici, pa čak i sjekira, nakit, lisice, mobiteli, plišani medvjedići, ogledala, , ključevi, šalice, pisma, poruke, stihovi i pjesme koje podsjećaju na minula vremena samo su dio mnoštva izložaka smještenih na policama i zidovima ovog jedinstvenog muzeja u svijetu.

Muzej je vrlo interaktivan, a posjetitelji kroz predmete i priču dobivaju uvid u veze koje nisu uspjele. Najbolje od svega je to što nema selekcije predmeta, svaki ulazi u zbirku, ali na način da kroji jedinstvenu priču.

Ariana Juraić kaže kako jednostavno slažu priče na način da prikazuju pomalo od svega… ima tužnijih priča, malo smiješnjih, pa čak i zabavnih.

Ariana Juraić, voditeljica Muzeja: “Sami koncept je da su izloženi predmeti, koji su posljedica nekakvog prekida, to može biti obiteljska veza, prijateljska veza, veza s hranom, ljubavna veza, romantična…Izložen je predmet pored kojeg stoji priča koju su nam posjetitelji rekli, također mogu se vidjeti i trajanje veze, te država i grad iz kojeg veze dolaze.”

Upravo je najveća atrakcija  u tome što su predmeti anonimne donacije razočaranih ljubavnika iz svih krajeva svijeta. Svaki od njih stotinjak koji se nalaze u stalnom postavu jedinstven je i unikatan. Osobe su se darivanjem riješile prošlosti, povrijeđenosti i bijesa nakon propale ljubavi. Svaki predmet priča svoju priču, dirljivu i intimnu i rijetko koga ostavlja bez ijedne suze u oku.

Tako stare zagrebačke ulice  čuvaju tajne velikih i nikada ne prežaljenih ljubavi, rastava braka, nevjera…

Ako još niste, znajte da Muzej prekinutih veza možete posjetiti svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje, od 10 do 21 sat. Možda vas neka priča nostalgično podsjeti na vaše ljubavne brodolome pa odlučite i vi pokloniti muzeju neki sentimentalni predmet, pjesmu, pa time i vaš dio  života ostane uspomena u muzeju. Na kraju to može biti smo lijepo sjećanje na vremena iz kojega čovjek nešto nauči.

Muzej je svoja vrata otvorio i u Los Angelesu u kojemu se nalazi i nekoliko izložaka iz hrvatskog muzeja, pa tako najintimnije priče putuju svijetom i nakon što su već odavno preboljene.