Županijska smotra učeničkih zadruga

Izvor:https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/6672/zupanijska-smotra-ucenickih-zadruga

U Osnovnoj školi Rugvica održana je  Županijska smotra učeničkih zadruga. Odlukom prosudbene komisije, tri najuspješnije zadruge predstavljat će Zagrebačku županiju na Državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja će se održati 27. rujna u Vinkovcima.

Na županijskoj smotri sudjelovalo je 19 zadruga, od njih ukupno 38 koliko ih je registrirano u osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje.

„Radovi na ovoj izložbi rezultat su marljivog rada naših osnovnoškolskih i nekoliko srednjoškolskih zadruga nastalih u njihovo slobodno vrijeme koje su oni odlučili korisno iskoristiti i steći nove vještine“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović podsjetivši na značajna ulaganja Županije u školstvo. „Nedavno smo u Klinča Selima otvorili novu sportsku dvoranu koju smo samostalno financirali, a da kraja ove godine otvorit ćemo još dvije sportske dvorane i dvije škole“, naglasio je Tomljenović.

Inače, zadruge iz Zagrebačke županije izuzetno su aktivne, a djeca na taj način razvijaju poduzetnički duh te njeguju tradiciju i čuvaju običaje svog kraja. S popuštanjem epidemioloških mjera, očekuje se i ponovna aktivacija međužupanijske i međunarodne suradnje po kojoj su županijske učeničke zadruge specifične u Republici Hrvatskoj.

U ime domaćina, Općine Rugvice, zadovoljstvo viđenim na smotri izrazio je i načelnik te općine, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, Mato Čičak. „Drago mi je da se Osnovna škola Rugvica, odnosno Učenička zadruga Horugva, držala teme naše tradicionalne drvene gradnje, poznate kao Posavske hiže“, pohvalio je Čičak te čestitao svim učenicima i mentorima na trudu, kreativnosti i sudjelovanju na ovoj smotri.

 

Izvor: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/6672/zupanijska-smotra-ucenickih-zadruga