Zuhra: Ljuština me iskoristio za kampanju Bandiću

Zlatan Zuhrić Zuhra

Autor: Maja Gujinović 1/8/2010 0:16

– Bez mog znanja sam potpisan na listi podrške za Milana Bandića. Nitko me osobno nije pitao za podršku, niti sam ikada vidio tu listu – potvrdio je nedavno glumac Zlatan Zuhrić Zuhra. Naime, njegovo se ime i prezime našlo zadnje u nizu, između ostalih 50-tak kulturnjaka, na nedavno objavljenoj listi potpore predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću, koja se kao sredstvo borbe u prvom krugu predsjedničkih izbora, pojavila u medijima.

Potpisani glumci kazališta ‘Kerempuh’ čiji je ravnatelj ujedno i direktor Bandićeve kampanje

Kako misli poznati komičar Zuhra, on je potpisano jer se zadnjih tjedana predstava ‘Od E do Z’  koju zajednički potpisuju on i Enis Bešlagić, našla na programu kazališta ‘Kerempuha’ i pripadajuće mu scene ‘Vidra’.

 

Ravnatelj tog kazališta Duško Ljuština je, eto slučajno, i direktor predizborne kampanje Milana Bandića te ‘ministar’ kulture u Poglavarstvu grada. Osim Zuhre, koji pak nije zaposlen u ‘Kerempuhu’, na popisu su nalaze glumci koji su dio asambla ‘Kerempuha’; Mia Begović, Elizabeta Kukić i Edo Vujić.

 

– Nekome se valjda podrazumjevalo da ako ponekad glumim u tom kazalištu, da me stave na tu listu. Naprotiv, osobno nikada ne bih podržao niti jednog kandidata. Ako da, o tome sigurno ne bih pričao s medijima – objasnio je Zuhra, te dodao kako nije htio dizati halabuku, jer mu se čini da su stvarnija potpora nekom kandidatu izlasci u javnosti, što mu se ne čini da su mnogi s popisa ‘poklonili’ Bandiću.

 

Matešić potpisao jer vjeruje da će njegovo stvaranje ovisiti o milosti političara

Za razliku od većine s liste koji nisu željeli komentirati svoj politički stav i za razliku od Zuhre kojeg nije pitan za suglasnost , koreograf i programski direktor festivala ‘Zagrebi!’ te jedan od aktera nezavisne scene, Emil Matešić, nije se libio dati objašnjenje.

Naime, mnoge je vjerovatno iznenadilo njegovo ime na popisu, s obzirom na povijest prijepora gradske uprave i nezavisne scene oko financiranja projekata, prostora i neispunjenih obećanja.

– Moja podrška Bandiću išla je zato što su njegovi suradnici pronašli sluha za financiranje naših projekata u kulturi, prepoznali su našu upornost i glad za stvaranjem i u okviru svojih mogućnosti izlazili su nam u susret. Naša nezavisna pozicija je u svojoj biti vrlo zavisna i toga smo svjesni. Sam pojam ‘nezavisan’ pomalo je apsurdan i istovremeno rizičan, te ne pristaje najbolje onima koji u sebi prepoznaju impuls i volju za ostavljanjem traga i preživljavanjem kroz kulturno-umjetničke projekte – rekao je Matešić.

Kako pragmatično objašnjava, čekajući idealnu političku klimu i u svemu tražeći etičko-moralni konsenzus, nikada nebi napravio niti jednu predstavu, festival ili izložbu.