ZŠS mora seliti iz luksuznog prostora u Almeriji

Velimir Bašić

Autor: 7/5/2010 1:40

Nakon dvije godine boravka u luksuznim uredima u zgradi Almerije, Zagrebački športski savez bit će preseljen u manji prostor. Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora iz Gradske uprave lokacija je već odabrana, no još uvijek ju ne žele javno objaviti kako bi izbjegli pobunu ZSŠ-a.

-.--.-Grad želi uštedjeti na iznajmljivanju prostora za ZŠS, tkao da će se taj savez morati zadovoljiti sa bitno manjim prostoromNaime, prostor koji se planira unajmiti je manji od 1900 metara kvadratnih, a ZŠS sada koristi prostore koji imaju ukupnu površinu od 4390 metara kvadratnih. U Gradu nisu sigurni kako će u savezu reagirati na ovu vijest, te se boje da neće htjeti prihvatiti taj prijedlog čime bi se zakomplicirao cijeli postupak preseljenja.

Tajništvo Saveza veliko 1037 kvadrata

Ako se uzme da sada samo tajništvo raspolaže 1037 metara kvadratnih uredskih prostora sigurno je da u ZŠS neće biti oduševljeni da će se sada morati smjestiti na puno manjem prostoru. Također ZŠS u Alemeriji u zakupu ima 33 parkirna mjesta.

-.-Martina Horvat-.-U zgradi Almerije je svoj izborni stožer imao Milan Bandić što neki dovode u vezu sa dogovorom da se u te prostore smjesti i ZŠSPrema podacima ZŠS-a godišnje se za zakup ovih prostora troši devet milijuna kuna. Upravo je ovaj iznos glavni motiv preseljenja iz Almerije u sklopu štednje novca iz gradskog proračuna.

Osim toga, doznajemo, prilikom rebalansa proračuna smanjit će se među ostalim i stavke koje primaju od Gradskog ured za obrazovanje, kulturu i šport. U ovom uredu od ZSŠ-a očekuju da se ponaša racionalnije i smanji iznos koji se izdvaja za hladni pogon.

U ZŠS-u su htjeli da ih se smjestiti na 1854 kvadrata u zgradi u Metalčevoj ulici

ZŠS se često našao na meti kritika zbog iznajmljivanja prostora u Almeriji, ne samo zbog veličine prostora već i zbog načina na koji je provedena nabava. Velimir Bašić, glavni tajnik saveza, svaki puta je tvrdio kako su se morali seliti te da je Grad odlučio ih smjestiti u Almeriju.

Oni su predlagali da se kupi dio zgrade u Metalčevoj 5 ukupne površine 1854 metra kvadratna čiji je vlasnik Hrvatska gospodarska banka. No ovaj prijedlog saveza odbio je Gradski ured za imovinsko pravne odnose jer kako su naveli to im nije bilo u planu.

Zanimljivo je da Grad tada nije mogao osigurati 22,5 milijuna kuna za kupnju dijela zgrade ali je mogao osigurati novac za iznajmljivanje i uređivanje prostora u Alemeriji. Kritičari ove odluke to objašnjavaju je dogovorom gradskih vlasti i vlasnika nekretnine, Ivice Todorića koji također u Almeriji ima svoje poslovne prostore Agrokora. Kao dokaz tome ističu činjenicu da je u toj zgradi bio smještan izborni stožer Milana Bandića u propalim predjsedničkim izborima.