Zrinka Cvitešić: Moji su sve izgubili, a ja sam željela ići studirati u Zagreb, a to košta…

Zrinka Cvitešić ispričala je svoj težak životni put

Foto: HRT Screenshot
Foto: HRT Screenshot

Godišnja nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2019. godinu (prošle godine dodjela nije održana zbog pandemije) pripala je Zrinki Cvitešić.

Nagradu dodijeljuje Hrvatski kulturni klub, koji obrazlaže da je Zrinka Cvitešić svojim cjelokupnim umjetničkim opusom postala istaknuta veleposlanica hrvatske kulture. Brojni inozemni angažmani u filmovima i samom vrhu kazališne svjetske scene, kao i izuzetne nagrade na međunarodnom planu, najbolja su potvrda da je nagrada došla u prave ruke.

Hrvatska radiotelevizija prenosila je dodjelu uživo na Trećem programu, a najzapamćeniji dio je zasigurno govor glumice kada je izašla preuzeti laskavu nagradu.

Ispričala je svoj životni put

– Otkrit ću vam večeras jednu tajnu, tajnu mog uspjeha. Ova današnja nagrada kao i sve ostale, ima najmanje veze sa mnom. I to je najmanje moja zasluga. Moj dosadašnji mali uspjeh ima svoj recept, a ja ću vam otkriti njegove sastojke – započela je Zrinka.

– Sad bi moj tata rekao da Turanj nije selo, već predgrađe, ali ja ću reći “selo”. Selo odgaja dijete koje ne zna što su granice, ali vrlo dobro zna što je osjećaj pripadanja. Potrebni su vam roditelji koji voze polovan auto dovezen iz Njemačke, ali dijete ima koncertni klavir u sobi. Vjerojatno jedino dijete u selu tada. 1995. godine moji roditelji su sve izgubili, ali opet idu “glavom kroz zid”, jer dijete želi ići studirati u Zagreb, a  to košta. Za recept za uspjeh treba vam i jedna sestra koja vam pred ispitni koncert iz klavira namjerno slomi mali prst jer joj ide na živce vaše učestalo vježbanje. U tom trenutku se kod vas rađa čelična volja za uspjehom. Koncert je svejedno odrađen s longetom od 20 centimetara. Trebaju vam i bake i dede, posebno jedan deda kojemu ste centar svijeta. Trebaju vam učitelji i profesori koji često nisu ni svjesni kolika je njihova zasluga u stvaranju jednog maldog bića – ispričala je.

Velika podrška dugogodišnjeg partnera

U prvom redu iz publike ju je slušao njezin dugogodišnji partner, bivši nogometaš Niko Kranjčar, koji nije skrivao emocije pokazujući koliko je na nju ponosan.