Znanstvenik Đikić: Odluka da se zatvaraju škole je među najgorima donesenima

Ivan Đikić je komentirao stanje s covidom-19

Foto: Civilna zaštita
Foto: Civilna zaštita

ZNANSTVENIK Ivan Đikić komentirao je aktualnu zabrinjavajuću situaciju s epidemijom koronavirusa u razgovoru za N1.

– Trenutačna situacija u Hrvatskoj je opasna za zdravlje građana i ozbiljna za gospodarstvo, školovanje i život građana, posebno tijekom jeseni i zime. Ta opasnost će trajati dok god se budemo ovako neodgovorno ponašali, omalovažavali opasnosti i dok god Stožer ne preuzme odgovornost, poveća procijepljenost i uvede pravilne mjere na vrijeme i počne slati jasne poruke građanima – rekao je Đikić.

– Ovaj četvrti val rezultirat će dosta velikim broj umrlih u Hrvatskoj i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala – rekao je Đikić.

Građani su izgubili povjerenje u Stožer i vladu

Smatra da su građani zbunjeni te da je očigledno da su izgubili povjerenje u Stožer i vladu.

– Imamo nejasne odluke Stožera i obećanja o nekim smjernicama, ali bez jasnih poteza vlade, prikrivajući samu ozbiljnost situacije. Odluka Stožera da se zatvaraju škole na način kako je objavljeno jučer je među gorim odlukama koje su donijeli u borbi protiv ove pandemije, gora je čak i od odluke da se uvedu propusnice za kretanje među županijama pred Božić prošle godine, koja nije polučila nikakav uspjeh i prekinuta je nakon tjedan dana – kaže znanstvenik.

– Problem je Stožera da premijer tvrdi da neće donositi nikakve nepopularne odluke, pa Stožer onda odugovlači i relativiziraju se ozbiljna upozorenja o opasnoj oluji širenja virusa. Činjenice da je toliki postotak pozitivnih među testiranima je alarm za bilo kojeg epidemiologa i ne bismo si smjeli dopustiti da dođemo do stanja takvog proširenog i opasnog širenja virusa unutar populacije – dodao je znanstvenik.

Odgovornost je na vladi, a ne na građanima

– Kada virus potpuno izbjegne kontroli, onda se donose ovakve nejasne odluke, koje zasigurno neće prekinuti ciklus širenja. To je kao kada idete gasiti ozbiljnu vatrenu stihiju dječjim špricama, a ne profesionalnim kanaderima. Jasno je da će u takvim uvjetima vatra odnijeti ogromne živote. Stoga bih korigirao ministra Beroša. Ključ borbe protiv ove pandemije nije u rukama građana, nego su i ključ i odgovornost u rukama vlade RH – govori znanstvenik.

Ivan Đikić nadalje navodi da se kod stanja brzog širenja i visokog titra virusa u populaciji, virus češće i brže prebacuje i na mlade “koji sada obolijevaju s težim simptomima. Također, i osobe koje su cijepljene, a izložene toliko visokim dozama virusa, su također ugrožene jer ih njihov imunološki sustav ne može dovoljno zaštititi”.

Znanstvenik zaključno smatra da je neophodno da vlada preuzme odgovornost, pokrene nove programe i značajno poveća procijepljenost populacije preko 60% do kraja godine.

– Inače će nam i početak 2022. biti vrlo neizvjestan s velikim brojem umrlih – rekao je Ivan Đikić.