Znanstveni savjet Vlade pred pucanjem: Petero članova ogradilo se od Laucovih izjava

Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić te Igor Rudan kritiziraju u priopćenju Laucove poruke u kojima je pandemiju proglasio završenom te relativizirao učinkovitost epidemioloških mjera.

Foto: OTV

Epidemija koronavirusa ponovno ubrzava u Hrvatskoj. Bilježimo najveće brojke novozaraženih od početka pandemije, procijepljenost je zabrinjavajuće niska, a na građane se na sve načine apelira da se cijepe i time zaštite sebe i ostale.
No, sudeći po izjavama člana Znanstvenog savjeta Vlade Gordana Lauca, na sjednici Savjeta postignut je konsenzus da su cjepiva loša zaštita od zaraze koronavirusom.

– To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing… – napisao je Lauc u komentaru na Facebooku.
Kasnije je za N1 dodatno pojasnio navedene napise na Facebooku.
– Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze, rekao je Lauc za N1.

Reagirali članovi Savjeta

Na takve istupe Lauca sada je reagiralo petero članova vladinog Znanstvenog savjeta, obrativši se javnosti priopćenjem u kojemu su se u potpunosti ogradili od izjava znanstvenika znanstvenika Gordana Lauca, također člana savjeta.

Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić te Igor Rudan kritiziraju u priopćenju, među ostalim, njegove poruke u kojima je pandemiju proglasio završenom te relativizirao učinkovitost epidemioloških mjera.
U nastavku priopćenje donosimo u cijelosti.
– U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se “bolje” zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.
Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske. – zaključuje se u priopćenju.