Životinje ne treba kupovati, već udomljavati

Autor: R.I. 6/28/2012 11:16

Svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, drastično se povećava broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama, izložene ranjavanju i smrti od automobila, gladi i žeđi i iživljavanju pojedinaca. Građani koji izbacuju dotadašnjega člana obitelji na ulicu krše zakon, pokazuju neodgovornost i nedostatak empatije prema bespomoćnoj životinji te prebacuju odgovornost za zbrinjavanje životinje suosjećajnim građanima i pretrpanim skloništima za napuštene životinje.

-.-Press materijal-.-Potaknuta tom nehumanom praksom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, i ove godine nastavlja kampanju Obitelj na more, a pas na ulicu?, s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja te apeliranja na udomljavanje napuštenih životinja umjesto njihove kupnje.

Zaštitna lica ovogodišnje kampanje su Doris Pinčić, te psi Mala i Toro, koji s jumbo plakata poručuju: ‘Neka tvoj izbor bude udomljavanje!’. Plakati će biti postavljeni tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Osijeku, Vukovaru, Puli, Rijeci, Rovinju, Opatiji, Poreču, Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku i drugim gradovima te jasnom porukom pozivati građane na udomljavanje napuštenih životinja.

– Ideja kampanje odmah mi se svidjela jer smatram da su upravo edukativne kampanje kao što je ova iznimno važne u podizanju svijesti javnosti te u sprječavanju nastanka problema. Životinje nisu predmeti koje koristimo i odbacujemo kada nam više nisu zanimljivi. To su živa bića i dužnost nam je brinuti se za njih. Napuštanje je sramotan i neodgovoran čin koji je kažnjiv zakonom, a životinje ne treba kupovati već udomljavati kako bismo im pružili novi dom i priliku za sretan život – objasnila je Doris Pinčić.

Toro nije dobio priliku za dom pun ljubavi

Prekrasni psići koji s plakata pozivaju na udomljavanje samo su neke od brojnih napuštenih životinja smještenih u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu.

Mala, vesela jednoipolgodišnja križanka pekinezera, još uvijek čeka udomitelja, dok je sve osobito bolno pogodila vijest da je Tora, najmanje crno štene u psećem dječjem vrtiću Dumovca, usmrtila veterinarska inspekcija u svojem nedavnom ubojitom pohodu.

– Šokirala me je vijest o događanjima u skloništima u Dumovcu i Noinoj Arki te domovima udomitelja, a ponajviše činjenica da je i Toro, s kojim sam se fotografirala za plakat, jedna od nevinih žrtava. Nadam se da će se doći do promjene rada veterinarske inspekcije, kao i da će se zabraniti ubijanje životinja u skloništima nakon 60 dana jer se problemi moraju rješavati bez ubijanja. Svaka životinja zaslužuje priliku za život – osvrnula se Pinčić na događaj koji je potresao cijelu Hrvatsku.

Doris Pinčić pridružila se poznatima koji pozivaju na udomljavanje

Potporom kampanji Obitelj na more, a pas na ulicu? Doris Pinčić pridružila se Mirni Maras i Mariu Valentić, Marku Tolji, Franki Batelić, Gali Svilan, Anđeli Ramljak, Tatjani Jurić, Nikolini Pišek i Maji Vučić, koji su prethodnih godina pozvali građane da udomljuju životinje i da ih ne napuštaju te da se odgovorno ponašaju prema njima.

Više informacija o kampanji i problemu napuštanja životinja te popis hotela za pse, popis hotela koji primaju pse i oglasnik za privremeno čuvanje mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.