Međunarodni Dan dojki & Bra Day ujedinjuje svijet u edukaciji o prevenciji smrtonosne bolesti

Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreb pozivaju na vrlo važan međunarodni Dan dojki & Bra Day, u subotu, 30. rujna u vremenu od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Suočavanje s dijagnozom raka dojke jedan je od najtežih trenutaka u životu žene. Koliko god razmišljali o tome, nitko nikada nije dovoljno spreman primiti ovu zastrašujuću informaciju. Izmješani osjećaji tuge i straha ubrzo prerastaju u želju za borbom, želju za pobjednom nad ovom opakom bolešću, želju za životom nakon raka. Samo u jednoj godini s rakom dojke u Hrvatskoj se susreće više od 2500 žena, a uz najvažniji cilj spašavanja života, nameće se važna uloga liječnika da se pravovremeno vrati i njegova kvaliteta. Vraćanje psihofizičke cjelovitosti koje uključuje psihološku pomoć nakon proživljenih traumatičnih događaja te rekonstrukciju dojke najvažnija su zadaća liječnika kako bi pacijenticama olakšali život tijekom liječenja i nakon njega.

Upravo zbog toga, Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreb pozivaju na vrlo važan međunarodni Dan dojki & Bra Day, u subotu, 30. rujna u vremenu od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

– Dan dojki & Bra Day (Breast Reconstruction Awareness Day) prije svega posvećen je edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka – izjavila je dr. Ilona Sušac, onkologinja i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Inicijalni koncept Bra Day u Kanadi je osmislio plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj je prošle godine obilježen po prvi puta na inicijativu onkoplastičnog kirurga i stručnog tajnika Lige doc.dr.sc Domagoja Eljuge. Međunarodni Dan & Bra Day održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva i Skupštine Grada Zagreba.